– Asylbarn selger sex

Ledelsen ved asyl- og transittmottaket på Hvalstad i Asker har hittil i år sendt åtte bekymringsmeldinger til politi, UDI og barnevernet om barn som selger sex. Bekymringsmeldingene omfatter både gutter og jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lise Aksjøberg, som er avdelingsleder for transittmottaket, og Thor Einar Høystad, leder for Hvalstad asylmottak, forteller til Dagbladet at det erfaringsmessig er mye hold i bekymringsmeldingene de sender ut. De tror det kan være mørketall.

Mistanke

Ansatte på Hvalstad observerer og følger med barna, og har mistanke om at noen av barna kan være mulig offer for tvangsprostitusjon.

Det er når de mindreårige barna er på turer utenfor asylmottaket det skjer. De reiser ofte inn til Oslo på egen hånd, og det er registreringer som er gjort når de kommer tilbake som har fått ledelsen ved mottaket til å sende bekymringsmeldinger.

Nye klær 

– Noen av barna er kommet tilbake med rare historier etter at de returnerer til mottaket, noen kommer tilbake med nye klær, noen med månedskort til buss eller tog. Historiene deres henger ikke sammen, og vi tror det er dekkhistorier.

Lise Aksjøberg presiserer at det er summen av observasjoner, og tips fra kontakter de har utenfor mottakene, som gjør at de sender bekymringsmeldinger videre.

Frivillig bosted

MØRKETALL: – Vi frykter det kan være mørketall, sier Lise Aksjøberg og Thor Einar Høystad ved mottakene på Hvalstad i Asker. De forteller at det erfaringsmessig er mye hold i bekymringsmeldingene de sender ut. Foto: Bjørn Langsem
MØRKETALL: – Vi frykter det kan være mørketall, sier Lise Aksjøberg og Thor Einar Høystad ved mottakene på Hvalstad i Asker. De forteller at det erfaringsmessig er mye hold i bekymringsmeldingene de sender ut. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-Når vi snakker med dem, er det veldig få som vil fortelle om det de har opplevd. Det kan ha sammenheng med at det kan være bakmenn som organiserer dette. Vi har også hatt episoder der UDI har flyttet noen til skjulte adresser, eller andre mottak, på grunn av trusler.

- Mindreårige asylsøkere kan ha fått «hjelp» til å komme til Norge. Trafficking, prostitusjon, kan være en måte å betale gjelda tilbake på, sier Høystad.

Han presiserer at Hvalstad er et frivillig bosted, og at ansatte ikke kan fotfølge mindreårige når de forlater mottaket.

- Vi kan ikke spane på ungdommene, men vi tar problemene med både menneskehandel og tvangsprostitusjon alvorlig. Alle våre medarbeidere er klar over at dette kan være et problem, og følger med. I tillegg må alle som kommer på besøk identifisere seg, og vi prøver så godt vi kan å hjelpe ungdommene.

Innrømmet sex-salg

– Dette er hårreisende og kynisk, sier fungerende generalsekretær i Organisasjonen for asylsøkere (NOAS), Sylo Taraku, til Dagbladet.

Taraku kjenner til fenomenet, og har snakket med jenter som de mistenker for å være mindreårige asylsøkere som har solgt sex.

Skremmende

- Noen ganger har vi hatt jenter her som vi mistenker lyver på alderen for å virke eldre enn det de er, for så å kunne selge sex. Vi hadde også ei jente her som har innrømmet at hun solgte sex i Oslos gater. Tendensen er skremmende, sier Taraku.

Norge er attraktivt for halliker fordi det er lovlig å kjøpe og selge sex hvis man er over 18. Og for å tjene enda mer penger, utnytter bakmennene de mest sårbare av de sårbare, nemlig barn.

Sylo Taraku håper at folk blir observante på dette med alder, og ikke tar alt som blir sagt for god fisk.

– Derfor må både politiet, asylmottakene og helsesentrene enda mer på banen for å beskytte barna, sier Taraku, som samtidig vil advare mot et hysteri som kan stigmatisere en allerede utsatt gruppe.