Asylbarna ble underernærte og syke i Sverige

Forteller mottaksleder ved Tanum asylmottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no om at svenske innvandringsmyndigheter mistenker at foreldre bevisst vanskjøtter barna sine i håp om å få oppholdstillatelse i Sverige. Dette skal være noe av årsaken til at over fire hundre asylbarn i Sverige regnes som apatiske.

Seks av disse svenske asylbarna med apatiske trekk har vært på Taum asylmottak i Bærum, forteller leder Inger Schanke til Dagbladet.no. Barna kom sammen med familiene sine og hadde bakgrunn fra det tidligere Sovjetunionen og eks-Jugoslavia.

- De var i alderen fra seks til seksten år, og noen av dem hadde vært på mottaket her før de dro til Sverige. Det var da de kom tilbake fra Sverige at de var blitt syke, sier Schanke.

Hun vil ikke karakterisere foreldrenes omsorg som sviktende, men forteller at barna var underernærte og hadde problemer med å ta til seg næring.

- De hadde rett og slett fått for lite å spise. For de eldste barna hadde dette vært et problem under hele oppveksten.

Hun vil ikke spekulere i årsaken til at så mange asylbarn i Sverige blir apatiske, men peker på forskjeller i måten familiene til disse asylbarna behandles.

- I Norge sitter asylsøkerfamiliene i sentrale mottak og venter. Her er det alltid helsepersonell til stede, som kan bistå foreldrene, og ikke minst så bor barn og foreldre på hver sine rom.

- I Sverige derimot, er det slik at familiene blir boende i desentraliserte mottak i egne leiligheter for seg selv.

Da psykologen som fikk i oppdrag av den svenske regjeringen å undersøke \'oppgitthetssyndromet\' var i Norge tidligere denne måneden, sa hun i et intervju til Stavanger Aftenblad at svenskene nå skulle studere nærmere hvordan asylsøkere blir behandlet i andre land, deriblant Norge.

- Det kan tenkes at barna i noen tilfeller opplever det som belastende å bli tatt hånd om av sin egen familie, sa Marie Hessle til Stavanger Aftenblad.

Hessle syntes også det var interessant at det norske hjelpeapparatet i samtlige tilfeller har funnet ut at foreldrene ikke har vært i stand til å ta vare på barnet selv, og derfor overtatt omsorgen. De fleste familiene som rammes av dette i Sverige, blir behandlet samlet.

Inger Schanke ved Tanum asylmottak sier at de ikke overtok omsorgen i bokstavelig forstand.

- Barna ble plassert på egne rom under tilsyn av sykepleiere 24 timer i døgnet. Det var da sykepleierne som tok seg av alt, og sørget for at alle fikk i seg nok mat, sier Schanke til Dagbladet.no.

I denne perioden skal barnas situasjon ha blitt merkbart bedre. Barna og familiene er nå enten tilbake i Sverige eller sendt tilbake til hjemlandet, ifølge Schanke.