- Asylbarna forgiftet

424 asylbarn som nektet å spise, snakke og bevege seg sjokkerte svenskene. Nå er forklaringen trolig funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har lenge vært et mysterium for svenske myndigheter hvorfor hundrevis av asylbarn har apatiske trekk. Så stor har bekymringen vært at regjeringen har utnevnt en egen koordinator for å finne ut hvorfor så mange barn i alderen fra 8-15 år har sluttet å spise, snakke og rett og slett er blitt apatiske.

Antallet har eksplodert. Det første tilfellet med «Oppgitthetssyndrom» ble registrert i Sverige i 200. Året etter var det 15. I løpet av årets fire første måneder var det registrert 424 tilfeller, skrev Aftenposten.no 29. oktober i år.

I 80 prosent av tilfellene kom asylsøkerne fra det tidligere Sovjetunionen og det tidligere Jugoslavia.

Seks tilfeller er også registrert ved Tanum asylmottak i Bærum, men alle de seks barna kom til Norge via Sverige.

Nå kan gåten være løst.

- Forgiftet

Nå tror svenske immigrasjonsmyndigheter at de har funnet noen av svarene. De politianmelder nå et titalls tilfeller hvor det er mistanke om at apatiske barn er utsatt for overgrep av foreldrene. Et mulig motiv for overgrepene skal ha vært at foreldrene på den måten håpet å få oppholdstillatelse i Sverige, skriver avisen  Svenska Dagbladet .

I minst to tilfeller er apatiske barn blitt brakt til sykehus i ambulanse med symptomer på forgiftning. I andre tilfeller skal helsepersonell ha sett at foreldre med vilje har helt ut intravenøs næringstilskudd som skulle gis barna.

FORGIFTER BARNA FOR Å FÅ ASYL:  Svenske myndigheter tror nå de har funnet svaret på gåten rundt de flere hundre svenske asylbarna. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
FORGIFTER BARNA FOR Å FÅ ASYL: Svenske myndigheter tror nå de har funnet svaret på gåten rundt de flere hundre svenske asylbarna. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Det foreligger også mistanke om at barn er utsatt for seksuelle overgrep og kidnapping.

Ingen anmeldt

På tross av disse mistankene om at foreldrene står bak denne mishandlingen, er ingen av sakene politianmeldt. En sosialarbeider eller lege som ikke anmelder mistanker om overgrep risikerer selv å bli tiltalt for uforstand i tjenesten. Enn så lenge har svenske immigrasjonsmyndigheter ikke anmeldt helsepersonell, men tar nå saken i egne hender og anmelder sakene til politiet.

Annica Ring som jobber ved Migrasjonsverket i Stockholm bekrefter overfor den svenske avisen at det finnes en motvilje mot å anmelde saker hvor det er mistanke om overgrep.

- Jeg har arbeidet intensivt med apatiske flyktningebarn i et og et halvt år og opplevd uregelmessigheter i en del familier. Vi anmeldte det først til sosialtjenesten, men ble frustrert over at ingen ting skjedde. Nå er vi selv politianmeldt etter et titalls tilfeller og det er flere på gang, sier Annica Ring til Svenska Dagbladet.

Barna ofres i asylprosessen

Men sakene i Sverige dreier seg ikke bare om mistanke om at foreldre mishandler sine egne barn. Det handler også om mistanker om at noen av de apatiske barna faktisk ikke er biologiske avkom av foreldrene, men i stedet er gatebarn eller barnehjemsbarn som er kjøpt. Ring forklarer mistanken slik:

- Man kan ha tatt med seg barn hit for å ofre dem i asylprosessen. Om man har fire barn, hvorfor går man da under jorden med bare tre av dem og etterlater et til seg selv, sier Ring til Svenska Dagbladet.

Det svenske migrasjonsverket har i dag ingen mulighet til å gjennomføre DNA-tester for å kontrollere om foreldrene virkelig er biologisk beslektet med barna.

Nå mener de svenske immigrasjonsmyndighetene at det er på tide å diskutere flyktningepolitikken på en mer kynisk måte.

- Vi er dyktige på å synes synd på mennesker i Sverige. Men de flyktninger som kommer hit er ofte veldig dyktige til å satse alt på ett kort.

- Det her er et brudd på FNs barnekonvensjon og mot menneskerettighetene.