Asylbarna sviktes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Omsorgen for enslige mindreårige asylsøkere skulle overføres fra Utlendingsdirektoratet (UDI) til barnevernet. Men i 2008-budsjettet satte den rødgrønne regjeringen bare av penger til overføring av de yngste asylbarna under 15 år. Nå utsettes den mye omtalte omsorgsreformen til etter 2010. Den skyves med andre ord helt ut i det blå etter lenge å ha blitt trenert. Utsettelsen er et klart løftebrudd i forhold til regjeringens løfter i Soria Moria-erklæringen.

Regjeringens begrunnelse er den sterke økningen av unge asylsøkere som oppgir å være mindreårige. Aldri er det kommet så mange barn uten foreldre – fra Irak, Somalia og Afghanistan. Første halvår har hele 930 enslige mindreårige kommet. Det er en utfordring og skaper problemer for utlendingsforvaltningen. Like fullt er det skuffende at regjeringen løper fra sine løfter og prinsipper. Det strider blant annet med Barnekonvensjonens bestemmelser om at barn har rett til trygge omsorgsløsninger og rett til ikke å bli diskriminert. Asylbarna blir først og fremst behandlet som utlendinger, ikke som utsatte barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer