Du leser nå Dagbladet Pluss

Asylbarnavtalen: Fire av 29 familier fikk komme tilbake. Slik gikk det med noen av de andre

- Barna gråter ofte. Det er så urettferdig at de bare lar fire familier få komme tilbake.

REISTE TILBAKE:
Brødrene Hamid og Mohammad Ehsan Nabizade reiste tilbake til Norge sammen med moren Zahra da de fikk beskjed om at asylsaken deres ville bli behandlet på nytt, men fikk avslag fordi de ikke søkte fra Afghanistan. De hevder de ikke fikk beskjed om at de måtte søke fra hjemlandet.
Foto: Tomm W. Christiansen
REISTE TILBAKE: Brødrene Hamid og Mohammad Ehsan Nabizade reiste tilbake til Norge sammen med moren Zahra da de fikk beskjed om at asylsaken deres ville bli behandlet på nytt, men fikk avslag fordi de ikke søkte fra Afghanistan. De hevder de ikke fikk beskjed om at de måtte søke fra hjemlandet. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lengeværende asylbarna som ble hastesendt ut av landet i fjor sommer og høst, tross avtale om oppmykning av politikken, var vårens mest omtalte politiske sak.

Etter tilnærmet krise mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF, ble politikerne til slutt enige om en avtale som førte til at 29 familier fikk ny behandling.

Nå er Utlendingsnemnda (UNE) ferdig med alle sakene. Resultatet: Fire familier fikk bli, to av dem med begrenset opphold. Resten fikk avslag.

- Mistet tre barn

En av de sistnevnte er den afghanske familien Nabizade, som tilhører hazara-minoriteten. De flyktet fra Afghanistan i juni i 2009, mor og seks barn. På grensa mot Iran ble de to eldste brødrene stanset av grensevakter. Resten av familien dro videre.