- Asylbildet i Norge er totalt forandret de siste ukene

UDI vil prioritere å sende hjem asylsøkere som kommer over Storskog.

STORSKOG: UDI vil nå prioritere å sende hjem asylsøkere uten beskyttelsesbehov som kommer over ven norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STORSKOG: UDI vil nå prioritere å sende hjem asylsøkere uten beskyttelsesbehov som kommer over ven norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet (PU) holdt i ettermiddag en pressekonferanse der de redegjorde for den rekordstore asylstrømmen fra Russland til Norge over Storskog og håndtering av asylsaker som ligger an til avslag.

1113 asylsøkere kom fra Russland til Norge i forrige uke, en ny ukesrekord. Flyktningstrømmen fra Russland og inn til Norge har økt betydelig de siste ukene.

UDI-direktør Frode Forfang gjorde det under pressekonferansen klart at de vil prioritere å sende ut asylsøkere uten beskyttelsesbehov som kommer til Norge via Storskog.

- Asylbildet totalt forandret - Vi har per nå klart å forhindre at ikke for mange som ikke har beskyttelsesbehov har kommet til Norge. Det er noe vi ønsker å fortsette med, men det som nylig har skjedd på Storskog bryter med det. Det har tiltatt veldig i det siste. For tre uker siden var jeg på Storskog, og tre firedeler av dem som kom var fra Syria.

- På to uker er dette bildet totalt forandret. Nå er den største gruppen afghanere, samtidig kommer det folk fra Pakistan og Bangladesh. Folk som til vanlig ikke vil få asyl i Norge.

UDI setter derfor inn eksra kapasitet for å sende ut asylsøkere uten beskyttelsesbehov. Forfang understreket at voksne menn blant annet fra denne gruppen som nå kommer i økende antall over Storskog, må få beskjeden om at de ikke har et beskyttelsesbehov i Norge.

- Vi vil nå sette inn det vi kan inn på å håndtere avslag på de som kommer over Storskog. Vi kommer sterkt til å nedprioritere andre grupper, blant annet grupper som har en høy andel innvilgelsesprosent, for eksempel de fra Syria, sier han.

- Den eneste måten å forhindre en stor tilstrømming av mennesker uten beskyttelsesbehov, slik vi har sett fra andre land, er at de sendes raskt ut av landet. Det gir et sterkt signal, sier han.

Ankomstssenter Han understreket at dersom UDI skal klare å håndtere de som har beskyttelsesbehov, må de også håndtere de som ikke har et beskyttelsesbehov.

- Mange grupper kommer til å få mye lenger behandlingstid. Utofrdringen på kort sikt er at vi må spisse den begrensede kapasiteten inn på spesielle grupper, sier han.

I tillegg utvides kapasiteten i Kirkenes nær grensa til Russland. Per nå er det 600 plasser på ankomssenteret der. Samtidig har det kommet over hundre asylsøkere over grensa flere gager.

PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne gjorde det klart at de ønsker at UDI skal kunne avgjøre asylsøknader på bakgrunn av arbeidet som blir gjort der.

- Søknader fra enslige menn fra Afghanistan er blant de som er lettest å avslå, og disse vil vi prioritere, sier Kvigne.

Grensedebatt Asylstrømmen over Storskog har skapt stort politisk engasjement. Regjeringen har uttalt at de ikke vil stenge grensa til Russland.

- Regjeringen vil uttømme alle andre muligheter før grensa til Russland over Storskog stenges, understreket utenriksminister Børge Brende (H) fredag.

Carl I. Hagen (Frp) er en av de som er uenig med regjeringen.

- Det er bare å stenge Storskog-grensa nå. Man har sett i ukevis på andre løsninger uten å ha gjort noen ting. Det er bare å stenge grensa med en gang, sa han til NTB.

UDI kom også med tall i dag om den totale asylstrømmen til Norge.

Det kom 2 452 asylsøkere til Norge i forrige uke. Det er ny rekord på ei uke. Flest søkere er fra Afghanistan, fulgt av Syria. Tallet er noe høyere enn i uke 44, da det ifølge Utlendingsdirektoratet kom 2 365 asylsøkere.

Avslagspolitikk I tillegg har det norske myndigheter også intensivert informasjonsarbeidet opp mot flyktninger og asylsøkere som er på vei mot Norge. Justisdepartementet har blant annet opprettet en Facebook-side for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge.

Blant annet er det understreket at «Voksne afghanere uten asylbehov som tar den arktiske ruten fra Russland, risikerer å få søknaden avvist og bli sendt tilbake til Kabul, heter det i en Twitter-melding fra UDI forrige mandag.

PRESSEKONFERANSE:
UDI-direktøren Frode Forfang og PU-sjef Kristin Ottesen Kvigneen holder en pressebrief om den aktuelle flyknting situasjonen med store ankomster over Storskog, og håndtering av saker som ligger an til avslag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: UDI-direktøren Frode Forfang og PU-sjef Kristin Ottesen Kvigneen holder en pressebrief om den aktuelle flyknting situasjonen med store ankomster over Storskog, og håndtering av saker som ligger an til avslag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer