ASYLDRØMMENE som endte i en celle

Jovait og Amrullah har lite felles. Men begge drømte om det gode liv i Europa, og havnet i en fengselscelle i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORESTIADA (Dagbladet): Sola steker og temperaturen nærmere seg 37 grader. I det lokale fengselet i den lille grensebyen Orestiada helt øst i Hellas, sitter fortvilte Jovait Hussain (21) fra Burma bak lås og slå i det lokale fengselet. Cella deler han med flere andre ukjente asylsøkere.

Noen km lenger sør sitter Amrullah Aminzai (28) fra Afghanistan i et lukket asylmottak. De har begge betalt dyrt til menneskesmuglere for å komme til Europa.

Drømmen som brast Amrullah Aminzai og Jovait Hussain har aldri møtt hverandre. Men de hadde en felles drøm. Nå opplever de samme skjebne — usikkerhet, forvaring og trolig retur til hjemlandet.

Mens Aminzai har reist fra krigsherjede Afghanistan og ønsker seg til Belgia, har muslimen Jovait Hussain flyktet fra Burma.

- Jeg er muslim, og de dreper oss i Burma. Jeg er den eneste som er igjen av min familie, forteller 21-åringen gjennom gitteret som skiller han fra friheten i Europa.

Aminzais historie er at han har jobbet for NATO-styrkene i Afghanistan og måtte flykte da Taliban kom for å drepe ham.

FRYKTEN:  Jovait Hussain frykter å bli sendt hjem til Burma. - Jeg vil til Europa og leve i trygghet, sier 21-åringen fra Burma. I Hellas er asylsøkeren låst inn i et vanlig fengsel. Her deler han celle med tre andre asylsøkere. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FRYKTEN: Jovait Hussain frykter å bli sendt hjem til Burma. - Jeg vil til Europa og leve i trygghet, sier 21-åringen fra Burma. I Hellas er asylsøkeren låst inn i et vanlig fengsel. Her deler han celle med tre andre asylsøkere. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Mens Hussain er plassert i tradisjonelt fengsel, går dagene like seint for Aminzai som sitter låst i de nye lukkede asylmottakene Norge har vært med på å finansiere i Hellas.

Hvorfor en av dem er plassert i et tradisjonelt fengsel, og den andre i de nye lukkede mottakene er umulig å få svar på. Ingen av dem er anklaget for noe annet enn å være illegal innvandrer.

Frykter retur De to mennene fra Asia har den samme frykten, en retur til hjemlandet.

Jovait Hussain vil til Belgia, der kjenner han landsmenn som har fått opphold. 21-åringen forteller om en dramatisk flukt. Pengeutpressing, kidnapping og fangenskap.

- Jeg kan ikke bli sendt hjem til Burma. Der dreper de muslimer som meg. Hele familien er drept. Jeg vet ikke hva som har skjedd med pappa, han solgte alt han hadde for å redde meg, sier Jovait Hussain til Dagbladet gjennom gitteret i fengselscella.

 Amrullah Aminzais historie er ikke så veldig annerledes. Han skal ha jobbet for NATO i Kabul, og skal da han kom hjem til provinsen Kunar kommet på kant med Taliban.

- FLERE LUKKEDE MOTTAK:  Per Sandberg vil ha flere lukkede mottak. - Slike mottak må vi få i Norge også, sier lederen av Stortingets justiskomité.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
- FLERE LUKKEDE MOTTAK: Per Sandberg vil ha flere lukkede mottak. - Slike mottak må vi få i Norge også, sier lederen av Stortingets justiskomité. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- Blir jeg sendt tilbake, blir jeg drept, sier 28-åringen fra Afghanistan.

Amrullah Aminzai etterlot kone og en liten sønn i hjembyen.

Både Aminzai og Hussain fra Burma blir nå sittende i forvaring i Hellas til deres søknad om asyl er behandlet. Sjansen for at de to unge mennenes drøm og trygghet og sikkerhet i Europa skal bli innvilget er ikke stor.

-JOBBET FOR NATO:  Amrullah Aminzai hevder han jobbet for NATO i Kabul og måtte rømme det krigsherjede landet. Nå vil han skape ei framtid i Belgia. Aminzai er låst inn på et lukket asylmottak helt øst i Hellas, og risikerer å bli sendt hjem til Afghanistan.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
-JOBBET FOR NATO: Amrullah Aminzai hevder han jobbet for NATO i Kabul og måtte rømme det krigsherjede landet. Nå vil han skape ei framtid i Belgia. Aminzai er låst inn på et lukket asylmottak helt øst i Hellas, og risikerer å bli sendt hjem til Afghanistan. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer