Asylgigant fikk millioner i ulovlig statsstøtte

Bryter EØS-regler. 

PENGESLUK: Asylleiren på Høybuktmoen utenfor Kirkenes er en av flere mottak og senter som drives av Hero Norge. Nå står senteret tomt, men likevel tjener Hero penger på mottaket fram til november.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PENGESLUK: Asylleiren på Høybuktmoen utenfor Kirkenes er en av flere mottak og senter som drives av Hero Norge. Nå står senteret tomt, men likevel tjener Hero penger på mottaket fram til november. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Selskapet Hero, som er Norges største operatør av asylmottak, har fått utbetalt millioner kroner i ulovlig statsstøtte. Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet.

Selskapet skal ha fått utbetalt litt over 6,7 millioner.

Det er omtrent 5,1 millioner kroner mer enn det EØS-reglene for statsstøtte tillater, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi må anerkjenne at vi har utbetalt utover det som regelverket gir rom for, sier fungerende avdelingsdirektør Knut Henrik Berntsen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Loven sier at statsstøtten til kommersielle aktører ikke skal overskride 200.000 euro i løpet av tre år. Dette er for å sikre like konkurransevilkår i markedet.

Valgte å ikke kreve tilbake

Dersom statsstøtten går over grensen, skal det søkes om tillatelse fra EFTAs overvåkingsorgan ESA. Dersom ESA finner at støtten ikke er i tråd med EØS-regelverket, skal støtten tilbakebetales med renters rente.

UDI valgte imidlertid ikke å kreve pengene tilbake da de i 2014 oppdaget at Hero Norge hadde fått for mye. I stedet valgte de å innføre full stopp av slike tilskudd til alle kommersielle aktører i 2015.

Sier de ikke visste

- Vi mente det var et hensiktsmessig virkemiddel for å ta hensyn til regelverket, sier Berntsen.

Mette Grude i Hero Norge sier at de ikke visste at støtten de har fått, er ulovlig.

- Vi er ikke kjent med at vi har fått for mye penger, og hvis UDI mener det, må vi ha en dialog med dem om det, sier hun.

(NTB/Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer