KLONDYKE: Innvandrings- og integreringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen t.h. diskuterer med lokale interessegrupper i Rosengård i Malmø. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KLONDYKE: Innvandrings- og integreringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen t.h. diskuterer med lokale interessegrupper i Rosengård i Malmø. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Asylindustrien er reneste klondyke

Frp mener staten bør drive norske asylmottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):Tirsdag skrev Dagbladet om private selskaper som tjener millioner av kroner på å drive norske asylmottak på oppdrag fra UDI. Hero Norge, Link AS og Norsk Mottaksdrift gikk til sammen med 60 millioner kroner i overskudd i fjor.

Per-Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i Frp, sier til Dagbladet at mye av grunnen til at private bedrifter kan tjene millioner av kroner på asylmottakene er den store strømmen med asylsøkere som kom til landet i 2009.

Da kom det rundt 17 000 asylsøkere til Norge, ifølge UDI. Noe som var en økning på 19 prosent fra året før.

- Hele asylindustrien er texas og reneste klondyke. De har fått muligheten til å tjene massse penger, på grunn av den ekstreme veksten. Plutselig har UDI måtte tredoble kapasiteten sin, sier han til Dagbladet.

Tvangsmidler - Det er mange asylbaroner som tjener gode penger på dagens løsslupne asylpolitikk. Disse folkene er jo også den fremste ekspontenten for den liberale politikken som føres nå, nettopp fordi de tjener penger på det. Asylindustrien har sterke økonomiske interesser som vil fortsette ved en liberal, naiv og snilisistisk politikk, mener Amundsen.

Han mener likevel de private aktørene har vært en nødvendighet.

- Alternativet er enda verre, nemlig å ikke ha noe mottak å sette dem i. Staten og kommunen hadde aldri klart å gjøre det så raskt.   

- Frp ønsker en ganske annen politikk. Vil ønsker å dramatisk redusere asylsøkere og ha lukkede asylmottak. Hvis det skulle bli virkelighet hadde det ikke gått an å ha private aktører fordi private selskaper ikke kan ta i bruk tvangsmidler. Det måtte staten og politiet gjøre.

Trappe opp kontrollene Lise Christoffersen (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget sier til Dagbladet at de ikke vil utelukke at man også skal sette ut asylmottak på anbud i framtiden.

- UDI må sørge for at kvaliteten som leveres er i tråd med tilbudet som er lagt inn, og hvis det er urimeligheter må man trappe opp kontrollene. Dette så man blant annet eksempel på da det kom fram at ansatte på Lier ventemottak hadde jobbet ulovlig overtid, sier hun til Dagbladet.

Christoffersen mener likevel man bør være åpne for å diskutere hvorvidt offentlige tjenester skal legges ut på anbud.

- Vi må akseptere at de private selskapene tjener penger på dette, men det får være en grense. Det skal ikke være sånn at man skal redusere på kvaliteten for å øke overskuddet.