- Asylinstituttet er misforstått

Himanshu Gulati, Fremskrittspartiets ungdomspolitiske leder, mener norske politikere har misforstått asylsinstituttet.

- NORSKE POLITIKERE MISFORSTÅR:  Himanshu Gulati mener norske politikere har misforstått asylinstituttet. - Asylordningen blir misbrukt, sier lederen av FrU. Her sammen med Per Sandberg i et lukket gresk asylmottak. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet
- NORSKE POLITIKERE MISFORSTÅR: Himanshu Gulati mener norske politikere har misforstått asylinstituttet. - Asylordningen blir misbrukt, sier lederen av FrU. Her sammen med Per Sandberg i et lukket gresk asylmottak. Foto: Henning Lillegård /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederenn av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Himanshu Gulati (25), mener både mange asylsøkere og norske politikere har misforstått asylinstituttet.

Nå tar 25-åringen som er født i Norge og oppvokst i industribygda Høyanger i Sogn og Fjordane til ordet for en strengere asylpolitikk.

- En stor andel av asylsøkerne til Norge og Europa er økonomiske flyktninger. Det er ikke mennesker som trenger beskyttelse. Når asylinstituttet blir misbrukt, blir hele asylinstituttet truet, sier Himanshu Gulati som selv har indiske aner.
 
Etter besøk i Afghanistan i vinter, og en studietur sammen med Fremskrittspartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité - Per Sandberg - på greske asylmottak på EU-grensen til Tyrkia i forrige uke, mener Gulati å ha fått dette bildet bekreftet.

- Blir misbrukt - En av våre guider i Afghanistan fortalte at måtte returnere til hjemlandet, fordi det var umulig å ta seg videre til Europa på grunn av skjerpet grensesikkerhet.

Gulati mener situasjonen til guiden er svært beskrivende for mange asylsøkere.

- De ønsker seg vestover fordi de søker et liv med større økonomisk mulighet. De ønsker et bedre liv, noe som er både forståelig og et godt ønske, men de har ikke et behov for beskyttelse. Det blir dermed helt feil i henhold til asylinstituttet, og urettferdig overfor dem som virkelig trenger beskyttelse. De som ikke beskyttelsesbehov for søke om opphold på vanlig måte, sier ungdomspolitikeren.
 
- Alle må få søke lykken. Men når asylinstituttet blir misbrukt, ødelegger det fordi som virkelig trenger beskyttelse. De som ikke har krav på beskyttelse får søke på vanlig måte, sier Himanshu Gulati.

- Strengere politikk Lederen av Fremskrittspartiets Ungdom mener det er et problem i Norge at mange politikere vil gi asylsøkere opphold, selv om de ikke etter asylreglene har krav på beskyttelse.
 
- Flere partier ønsker å føre en mer liberal asylpolitikk til tross for at halvparten av de som kommer og søker asyl til Norge ikke har krav på opphold. Dette viser at mange politikere har misforstått hele asylinstituttet, nemlig at det skal forbeholdes de med krav på beskyttelse.
 
Himanshu Gulati mener Norge bør føre en strengere og mer restriktiv asylpolitikk.
 
- Under den rødgrønne regjeringen har tidligere talibanministre og bødler fått innvilget asyl og halvparten av de som søker asyl har ikke krav på opphold.

- Det er et genuint og hederlig ønske at folk ønsker et bedre liv. Men det gir ingen rett til å hevde at de har et beskyttelsesbehov i hjemlandet og få asylopphold i Norge, sier Gulati.