Asylkaoset i nord: Dette er spørsmålene Listhaug må svare på

KrF, Venstre og Ap krever klarhet om regjeringens asylpraksis over Storskog.

- RUSSLAND ER TRYGT:  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) har hele tiden understreket at det er trygt for asylsøkere å bli returnert fra Norge til Russland. Selv om hun hasteforklarte seg for Stortinget på tirsdag, har KrF og Ap torsdag sendt nye spørsmål. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
- RUSSLAND ER TRYGT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) har hele tiden understreket at det er trygt for asylsøkere å bli returnert fra Norge til Russland. Selv om hun hasteforklarte seg for Stortinget på tirsdag, har KrF og Ap torsdag sendt nye spørsmål. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens Politiets utlendingsenhet (PU) planlegger å sende flere asylsøkere inn i Russland, roper paniske asylsøkere og aktivister stopp.

FN sier Norge bryter folkeretten, Venstre varsler omkamp på Russland-reglene, SV krever stans og KrF krever svar. Men regjeringen og Sylvi Listhaug har understreket gang på gang at Russland er et trygt land for asylsøkere - og at returene må fortsette.

- KrF mener at de som har brukt Russland som fluktrute må få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Slike returer må ikke finne sted, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet torsdag kveld.

Sylvi Listhaug måtte tirsdag hasteforklare seg for Stortinget, men både KrF og Ap har torsdag sendt nye spørsmål de skal ha svar på.

- For Ap er det grunnleggende at ingen asylsøkere sendes ut i strid med folkeretten og Stortingets vedtak. Det er regjeringens ansvar å bringe klarhet i at dette følges opp etter den uklarheten som er skapt, sier tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen til Dagbladet.

- Men du ber ikke om en midlertidig stans av returene?

- Nei, ikke nå, men vi følger tett med, sier Pedersen.

Hvem er det som sendes ut? • Hvilke typer oppholdsgrunnlag har de som til nå er sendt tilbake til Russland over Storskog, og hvor lenge har de oppholdt seg i Russland før de ankom Norge?, spør KrF Sylvi Listhaug torsdag.

Det Listhaug tidligere har forklart, er at asylsøkere som nå skal sendes til Russland, er personer som har oppholdstillatelse i Russland eller et såkalt multivisum. Et multivisum er et visum for å komme inn i Russland, som gjør at du kan krysse grensa inn i landet mer enn én gang.

- Politiet har opplyst til meg at alle som nå sendes ut av Norge, er personer enten med multivisum til, eller oppholdstillatelse i, Russland, sa Listhaug til Stortinget tirsdag.

Et viktig poeng er: Når Norge sender asylsøkerne tilbake til Russland, er det ikke fordi vi vet at personene ikke har krav på beskyttelse. Det er fordi asylsøkerne skal få behandlet asylsøknaden sin i Russland, istedenfor i Norge. De sendes tilbake til Russland før de har fått endelig vedtak på asylsøknaden i Norge, noe Venstre var med på å vedta.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil imildertid unnta syrere fra denne regelen.

Hvor sendes de til? Norge sender asylsøkerne til Russland, men hvor sender Russland dem til, dersom de mener asylsøkerne ikke har krav på beskyttelse?
Russland har tidligere sendt personer tilbake til Syria og sender for eksempel asylsøkere med avslag tilbake til krigsherjede Jemen. Flyktningkonvensjonen sier flyktninger «har rett til å ikke bli sendt tilbake til et land der de frykter forfølgelse».

• Har regjeringen vært i kontakt med russiske myndigheter for å forsikre seg om at de ikke sender asylsøkere tilbake til Syria eller andre land som medfører at disse har krav på beskyttelse?, spør KrF Sylvi Listhaug.

Er Russland trygt? Det debatten koker ned til, er i hovedsak to vurderinger: Om Russland er et trygt land hvor folk med beskyttelsesbehov får behandlet asylsøknaden sin. Og om Norge nå gir reell behandling av søknadene til dem som kommer fra Russland, som vi nå skal returnere.

Arbeiderpartiet var med på instruksendringene som nå gjør det mulig å sende asylsøkere tilbake til Russland. Men Ap, ved nestleder Helga Pedersen, ber likevel Listhaug klargjøre følgende:

• Hvilke konkrete faglige vurderinger ligger til grunn når innvandrings- og integreringsministeren sier at instruksen og praksisen overfor asylsøkere som er kommet over Storskog er i tråd med folkeretten?

- Vi må holde tempoet oppe Russland har ifølge justisdepartementet gitt Norge 180 dager på å sende en asylsøker tilbake igjen, etter at vedkommende har kommet inn i Norge. Derfor mener de Norge ikke kan stoppe utsendelsene nå, fordi Norge har fått en tidsfrist. Over 5000 personer har kommet til Norge via Storskog.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sier til NRK torsdag kveld at Norge «må holde tempoet oppe».

- Hvis man velger å stoppe utsendelsene risikerer vi for det første å ikke overholde fristen for å sende tilbake til Russland, da kan vi risikere at de blir i Norge, selv om de får avslag på asylsøknaden. Altså som Stortinget først har bestemt at ikke skal få opphold, og så tar vi en pause så vi risikerer å ikke få sendt dem ut når de har fått avslag, sier Kallmyr til NRK.

- Dette skjer dersom returene stanses Listhaug sier torsdag kveld på NRK-debatten at hun frykter at dersom Norge stanser returene, enn om midlertidig, så vil det sende signaler som får flere til å komme til Norge via Russland. Hun frykter også at det vil føre til at menneskesmuglere over Storskog utnytter flyktninger.

- Det vil være svært uklokt å stoppe utsendelsene. Hvis vi begynner å vingle, kan strømmen av flyktninger starte opp igjen, sier Listhaug til NTB.

- Å fire på kravene nå vil være et svært uheldig signal å sende ut i verden, sier ministeren.

SV mener det er krigene i Midtøsten som skaper flyktningstrømmen og vil i morgen samle opposisjonen til et møte med mål om presse fram en stans i returene.

Ap kommer på møtet, men som Helga Pedersen (Ap) påpeker, ønsker de per nå ikke å stanse returene til Russland. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer