Asylkokk slutter i protest mot for lite mat

Hevder barna ved mottaket måtte legge seg sultne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kokken Marianne Larsen sluttet ved Kure asylmottak i Rygge i Østfold etter bare én måned fordi hun ikke lenger klarte å se på at de 30 ungdommene ved mottaket måtte legge seg sultne.


Kokken mener sparetiltak går på bekostning av maten som asylbarna på Kure mottak skulle hatt.


- Jeg har ikke samvittighet til å holde på slik, sier Larsen til Moss Avis.


Hun har sendt bekymringsmelding til Utlendingsdirektoratet (UDI). Det har også Bengt Bach Gansmo gjort. Han har tatt ekstravakter ved asylmottaket og støtter henne.


Larsen sier at hun til det nest siste middagsmåltidet fikk tildelt 2,4 kilo kjøttdeig. Beskjeden skal ha vært at hun ikke kunne få mer, men at det bare var å pøse på med pasta. 2,4 kilo kjøttdeig på 30 ungdommer utgjør 80 gram per person.


Det siste måltidet hun fikk beskjed om å lage var kylling og pommes frites. Da hun tok opp to kyllinglår til hver ungdom, fikk hun ifølge Moss Avis beskjed av ledelsen om at hver ungdom skulle ha bare ett kyllinglår.

- Lite variasjon

Larsen er også bekymret over lite variasjon i kosten. Hun mener ensformig og knapp kost kan skape gnisninger mellom ungdommene. Larsen sier hun ba mottaksledelsen om å få lage skikkelig mat, og fikk til svar at det spiser de ikke.


Sultne ungdommer får dessuten ikke tak i mat på kveldstid fordi det er hengelås på alle skap. Ungdommene har dessuten nesten ingenting å gjøre.


- De går bare hvileløst rundt, eller oppholder seg på rommet. I lang tid var de uten TV og internettilgang, sier hun.


Larsen er videre bekymret over sanitærforholdene og sier at kloakk har flytt rundt i kjelleren i en av bygningene. Mottaket drives av Drammen eiendomsselskap, som har fått dagsbøter for dette på 5.000 kroner dagen. Per i dag er boten kommet opp i 545.000 kroner.


- Tull

Mottaksleder Thor Erling Pettersen mener Larsens påstander er bare tull.


- Dette er uhørt og bare tull. At ikke vi gir ungdommene mat og nok mat er tull fra ende til annen, sier Pettersen.


Han sier det er kjøkkenet som lager maten og som organiserer den, og gjentar ordet «tull» på spørsmål om kokken fikk beskjed om bare å servere ett kyllinglår til hver ungdom. Pettersen mener mottaket gir mer mat enn det UDIs normer legger til grunn.


- De får masse mat, god og sunn mat, sier Pettersen.

Tilsyn

UDI hadde 12. mars tilsyn ved mottaket og avdekket at det ikke var ført tilstrekkelig regnskap for matpengene som brukes i kantinedriften. UDI ba dessuten om opprydding i driftsselskapets forskjellige bankkontoer.


Mottaket har blitt drevet i bare et halvt år, og regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI region Indre Østland forklarer at UDI trenger plassene. UDI er opptatt av forsvarlig drift og mener den helt ferske driftsoperatøren trenger ekstra veiledning.


UDI har gitt pålegg om å utarbeide planer for kompetanseheving for de ansatte, men har til nå ikke sett noe til dette. Ifølge avisen skal UDI snart følge opp med et ekstra tilsyn på mottaket i Rygge.


(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer