Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylkongen

Per Reidar Bendiksen har leilighet på Aker Brygge, lystbåt og Porsche. Han er en av landets asylmillionærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan være lønnsomt å eie asylmottak i Norge. I fjor var det 11 asyleiere som tjente over én million kroner hver.

-  Jeg har én kommentar, og det er: Ingen kommentar, sier nordlendingen Per Reidar Bendiksen på telefon til Dagbladet.

Det Bendiksen ikke ønsker å kommentere, er inntekten, formuen og eiendelene han har fått etter å ha drevet mange, og store asylmottak i flere år.

Dagbladet har laget en oversikt over inntektene til eierne av mottakene, og lista viser at det lønner seg å huse asylsøkere. 11 asyleiere tjente mer enn én million kroner netto i fjor, og blant dem er Per Reidar Bendiksen.

I fjor hadde nordlendingen en inntekt på 1,1 millioner kroner, og året før var inntekten på 12,2 millioner.

Offentlige penger

Det er stor forskjell mellom det spartanske livet på mottakene, og det livet Bendiksen selv lever på Aker Brygge. Her eier asylkongen en leilighet helt ytterst på brygga, og inntil brygga ligger hans italienske luksusbåt i millionklassen. I garasjen skal den rike nordlendingen ha en Porsche Cayenne 2004-modell som ble registrert i år.

Sommeren 2002 ble Per Reidar Bendiksen intervjuet av Dagbladet i forbindelse med bråk på asylmottakene, og den gangen kritiserte han fokuset på asyleiernes inntjening.

Han sa da:

«Det er en tøff og vanskelig jobb å få noen til å jobbe med folk som enten burde vært i fengsel eller på psykiatriske klinikker ... Dersom UDI vil ha asylmottak tilgjengelig, må de punge ut med en del penger.»

Asylmottak drives i hovedsak av kommunene selv, organisasjoner og private.

Store overskudd

I fjor gikk asylselskapene Bendiksen eide med mer enn 12 millioner kroner i overskudd, og det ble tatt ut 7,7 millioner kroner i utbytte fra asylmottakene. Bare på det ene mottaket, Storslett, var overskuddet på 2,6 millioner, og utbyttet på 1,8 million kroner. Det offentlige betaler i gjennomsnitt 108 000 kroner i året for å ha en asylsøker på mottaket, og med 126 beboere på Storslett gikk eierne med 20 000 kroner i overskudd per asylsøker.

Dette er greit for UDI.

-  Det er en god fortjeneste, men ikke vanvittig, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Geir Løndal.

-  Asyleiere driver med en usikkerhet i forhold til at vi kan si opp plassene på tre måneders varsel. Det skal de ha kompensasjon for, sier Løndal.

Det siste året har det kommet færre asylsøkere til Norge. Mange mottak er lagt ned, og overskuddene ved driften er blitt lavere. Bendiksen er blant dem som har klart seg bra i de dårlige tidene. Han har i dag fem mottak i Nord-Norge med til sammen 457 asylsøkere.

Det er få asyleiere som har så stor inntjening som Bendiksen.

Billig i nord

-  Han er en stor aktør som driver billig i distriktene. Kostnadene til asyleierne er større i de store byene, sier Løndal.

I flere år har Bendiksen drevet og eid mottak sammen med to andre nordlendinger som også er på inntektstoppen, Kjell Åge Andreassen og Sjur Hemma. De tre har drevet mottakene sine med store overskudd, samtidig som de har tatt ut flere millioner i utbytte.

RIK: Nordlendingen Per Reidar Bendiksen har tjent seg rik på asylmottak, men han ønsker ikke å snakke om inntekten sin med Dagbladet.
LEILIGHETEN: Per Reidar Bendiksen eier en leilighet i dette boligkomplekset ytterst ute på Aker Brygge.
BÅTEN: Den 15 meter lange lystbåten, Azimut 4,6 tilhører Bendiksen. Den ligger ved Aker Brygge. Ifølge Økonomisk Rapport ville Bendiksen selge båten for en måned siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media