Asylkongene og dronninga

Her er oversikten over hvilke advokater som regjerer asylmarkedet i Norge. - Vi er ikke blant dem som gjør venstrehåndsarbeid, hevder advokatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har innhentet ferske tall fra samtlige fylkesmenn, som viser at de sju største på asylmarkedet hittil i år har hentet inn nær ti millioner kroner gjennom ordningen med fri rettshjelp for asylsøkere.

Advokat Heidi Bache-Wiig er en av åtte medarbeidere som skaffer Andersen & Bache-Wiig AS førsteplassen på Dagbladets liste.

Men hun føler seg ikke truffet av stormen mot profittkåte asyladvokater, som hever 735 kroner i timen for fri rettshjelp. Pengene kommer fra Justisdepartementet, og administreres av fylkesmennene.

Minstetaksten per klient er fem timer. Hvis asylsøkeren får avslag og vil klage, påløper nye tre timer - for en klage som ofte består av et standardformular.

- Advokater kurser 20 bulgarere i én time, og skriver regning på 20 timer. Hadde jeg vært advokat, hadde jeg også jobbet i asylmarkedet, sier en UDI-kilde.

- Lange dager

Advokat Trygve Tveter har dratt inn 1,8 millioner kroner i honorar så langt i år. I 1999 avslørte Aftenposten at Tveter i løpet av ett år hadde 850 klienter. Det betyr minimum 4500 arbeidstimer.

- Jeg står på i opptil 80 timer i uka for å betjene mine klienter, og mye av bistanden gis over telefon, sier Tveter.

Advokaten har vært i Advokatforeningens disiplinærutvalg tre ganger på grunn av sin virksomhet, men skammer seg ikke over virksomheten sin.

- For fire- fem år siden satt asylsøkere på mottak i åtte til ti måneder før de fikk se en advokat. Da var jeg, etter oppfordring, ute på mottakene for å snakke med asylsøkere.

Anslag fra UDI går ut på at én av fem asylsøkere blir kapret av asyladvokatene før UDI rekker å oppnevne advokat. En ny femtedel skifter advokat i søknadstida. Helt naturlig, mener Tveter.

- Søkerne får raskt kontakt med andre fra samme land. Enkelte firmaer har et renommé i innvandrermiljøene, sier Tveter.

- Verver ikke aktivt

  • Om verving: Andersen & Bache-Wiig får storparten av klientene fra andre enn UDI, men nekter for pågående klientkapring.

- Vi verver ikke aktivt. Når vi prater med klienter ute på mottakene, blir vi noen ganger spurt om å ta flere saker, sier Heidi Bache-Wiig.

- Om vi overtar en søker som ennå ikke har møtt sin oppnevnte advokat, kaller jeg ikke det verving, sier Trond Olsen Næss, advokat og ansvarlig for asylvirksomheten i Furuholmen.

- Etter bråket for tre år siden har jeg gjort det til et prinsipp å ikke oppsøke mottakene, sier Trygve Tveter.

  • Om lettvint arbeid: - De kjappe pengene kommer først når du kutter svinger og begynner å behandle folk i grupper. Det gjør ikke vi, sier Heidi Bache-Wiig.

- Jeg har sett advokatarbeid som er for lettvint. Men vi bruker ikke standardskjemaer hos oss, sier advokat Trond Olsen Næss.

  • Om opprydding i bransjen:

- Advokatforeningen bør gå i seg selv og innføre tiltak. Svartelisting av advokater som får mange klager kan være en løsning, sier Trond Olsen Næss. Heidi Bache-Wiig er enig. Begge firmaene ønsker en ordning der advokat og asylsøker får møtes så raskt som mulig etter ankomst til Norge.

- I dag får asylsøkeren bare et navn å forholde seg til. Da er han enklere å verve, sier Bache-Wiig.