Asylmillionær i strupen på FrP

Ronald Tuft er mangemillionær på asylsøkere. Nå slakter han Fremskrittspartiets asylmotstand.

ASYLBOOM: Ronald Tuft tjente i fjor rekordmye penger på å drive asylmottak. Den tidligere asylsøkeren Ferman Abdulla er en av de 1000 ansatte som skaper rekordresultatene. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
ASYLBOOM: Ronald Tuft tjente i fjor rekordmye penger på å drive asylmottak. Den tidligere asylsøkeren Ferman Abdulla er en av de 1000 ansatte som skaper rekordresultatene. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||BERGEN/YTRE ARNA (Dagbladet): - Det var tilfeldig, slik livet ofte er.


Ronald Tuft (53) husker godt den lørdagen høsten 1987, da asyleventyret begynte. Han og en kompis leste at et hybelhus var til salgs på Ytre Arna. Samme kveld dro de på befaring.


— Onsdag eide vi det. Da hadde vi fått fullfinansiert kjøpet hos DnC. Per telefon, forteller han.


Kort etter smalt det på børsene over hele kloden. Men da hadde Tuft allerede fått lånet han behøvde til sitt første asylmottak.


Asylboom ga rekordresultat

22 år senere har tusenvis av asylsøkere gjort Ronald Tuft til mangemillionær. Formue 25.775.596, står det i likningsattesten for 2007.


Når regnskapene for 2008 snart blir tilgjengelige i Brønnøysundregistrene, vil de vise et rekordresultat på 14 millioner kroner i selskapet Hero Norge. Der eier Tuft cirka halvparten.


Denne uka bor det 7187 personer på asylmottak drevet av Hero Norge. Totalt bor 18.714 på asylmottak, som er ny rekord. Hero Norge er den dominerende private aktøren på det lukrative asylmarkedet.


—Hets fra FrP

Nå går asyl-mangemillionæren i strupen på Fremskrittspartiet, som har opplevd en velgertilstrømming uten like på motstand mot innvandringen. Han mener partiet bedriver dobbeltkommunikasjon.


— Fremskrittspartiet har et voldsomt fokus på å integrere dem som kommer. Det stemmer ikke med at de nærmest hetser dem som ikke fyller kravene for å få bli. Det ser ut som de mener at de enten er banditter, eller så er de en viktig ressurs som skal integreres. Men verden er ikke slik, sier Tuft.


Han mener at bildet ikke er svart-hvitt, men har mange gråtoner.


— De kaller en altfor stor gruppe for uønskede kriminelle. Men det er mange som er uheldige i asylsøknadsprosessen, og kommer i et dårlig miljø. Mange sitter med gjeld til folk som har hjulpet dem med flukten. Familiene har gjerne solgt alt de eide for at den ene skal få en sjanse i Europa. Det er altfor enkelt å si at det er én klar gruppering som skal rett i fengsel, og én som skal få asyl, sier han.


En rettsstat

Ronald Tuft synes det blir for mye retorikk i innvandringsdebatten, uten at politikerne gir så mange konkrete svar på hva de vil gjøre.


— Det har vært lite om hva Fremskrittspartiet egentlig vil. Skal de fengsle alle som ikke har id-papirer? Vi er jo en rettsstat, og kan ikke bare putte folk vilkårlig i fengsel. Og har noen tenkt på kostnaden ved å fengsle 6-7000 asylsøkere? Døgnprisen for et fengselsopphold er 10-15 ganger så høy som i et asylmottak, sier Tuft.


— Men Jan Bøhler og Rune Gerhardsen (begge Ap) snakker også om å internere asylsøkere?


— Ja, men de bruker begrepet kriminelle asylsøkere, folk som er dømt for en kriminell handling.


Ikke flau

Ronald Tuft er ikke flau over å ha blitt rik på andres nød.

GIR ERNA TOPPKARAKTER: Asylmillionær Ronald Tuft mener Erna Solberg er den mest kunnskapsrike ministeren Norge har hatt på innvandringsområdet. - Vi hadde besøk av henne en hel dag. Dag Terje Andersen har vi ikke sett, sier han. Foto: tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
GIR ERNA TOPPKARAKTER: Asylmillionær Ronald Tuft mener Erna Solberg er den mest kunnskapsrike ministeren Norge har hatt på innvandringsområdet. - Vi hadde besøk av henne en hel dag. Dag Terje Andersen har vi ikke sett, sier han. Foto: tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer


— Skulle vi følge den logikken, så tjener også Rema 1000 penger på disse menneskene, sier han. Dessuten mener han at det ville blitt mye dyrere hvis staten selv skulle drevet asylmottakene.


Ifølge Tuft er det ikke først og fremst et økonomisk motiv som driver ham, men mer det å gjøre en samfunnstjeneste på et viktig felt.


— Du kan bare reise rundt på sykehjemmene og se på hvor mange innvandrere som jobber der. I Valdres er for eksempel mange av beboerne på mottaket vårt gårdsavløsere. Det er noe som bøndene sliter med å få nordmenn til å gjøre, sier han.


På kontoret hans i Bergen er det få spor av alle millionene han har tjent. Tuft bor i det samme huset som han flyttet inn i i 1986, men har unnet seg en 30-fots båt til et par millioner kroner.


Suksess-oppskriften

I Hero Norge har omtrent 400 av de 1000 ansatte utenlandsk bakgrunn. En av dem, kurderen Ferman Abdulla fra Irak, holder på å sette fram lunsj da Dagbladet besøker mottaket på Ytre Arna.


— Jeg var beboer her i 1999, forteller Abdulla.


Det første skrittet mot fast jobb tok han da han ble med i Beboerrådet. Ronald Tuft mener dette tiltaket er en av Heros viktigste nyvinninger, fordi det er en måte å lære hvordan demokratiet fungerer. En annen bærebjelke er at asylsøkerne blir en del av lokalmiljøet.


Fiasko-oppskriften

Tuft mener at altfor mange asylsøkere havner i Oslo-området, hvor de sosiale problemene har vært mye større enn i Stavanger og Rogaland.


— Det skyldes hovedsakelig at i Rogaland og Stavanger har det vært gode rollemodeller. Hvis en ressursperson blir tatt vare på og får utvikle seg og får en status, vil han bli en bedre rollemodell for de nye som kommer. Hvis en 19- eller 20-årings første møte med Oslo blir å jobbe svart på en kebabsjappe eller være sammen med a- eller b-gjengen, havner han helt feil ut, sier Ronald Tuft.

2,4 milliarder til asylmottak

UDIs utgifter til drift av asylmottak er mer enn doblet på to år.

Budsjettet for 2009 er på nesten 2,4 milliarder kroner.

UDIs budsjett for 2009 er på 2.346.826.000 kroner, mot 835.530.000 kroner i 2007, viser tall Dagbladet har fått fra UDI.

Årsaken er at antallet asylsøkere til Norge er mer enn fordoblet: I mai 2007 var det 6900 beboere på norske asylmottak. Per i dag bor 18700 beboere på mottak, ifølge tall fra UDI.

Bare i år har UDI opprettet 33 nye mottak. Totalt finnes nå nærmere 140 mottak i Norge. I tillegg estimerer UDI at de vil trenge rundt 1000 — 1500 nye plasser før året er omme.

UDIs driftsutgifter til statlige mottak
2007:835530000 kroner.
2008:1 376649000 kroner.
Budsjett 2009:2346826000 kroner.

Regnskap per 31. juli 2009:1290339000 kroner.

Følg valget på Dagbladet.no:

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer