Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylmottak i sentrum

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Et velrettet og skarpt utspill om norsk flyktningpolitikk ble Karl Glads siste handling som avtroppende NHO-formann. I et brev til arbeidsminister Laila Dåvøy peker Glad på at den store arbeidsledigheten blant flyktningene skyldes at asylmottakene legges dit hvor jobbene ikke finnes, altså langt fra de store byene og tettstedene.
  • Glad refser systemet for å ivareta distriktenes behov for inntekter og arbeidsplasser når mottakene opprettes, og ikke asylsøkernes muligheter for integrasjon som best foregår gjennom deltakelse i arbeidslivet. For dette skal Glad få en aldri så liten takk, selv om han i denne sammenheng unnlater å nevne at NHO-bedriftene har en slem tendens til å avvise arbeidssøkende innvandrere som har lyktes i å ta seg fram dit arbeidsplassene er.
  • Poenget er like fullt at når mottakene plasseres langt utenfor det alminnelige samfunnets viktigste møteplasser, så isoleres beboerne i en passivitet som bare virker klientskapende. Men selv om mottakene plasseres midt i storbyen, vinner vi lite hvis vi ikke viser en ny og smidigere utnyttelse av asylsøkernes eksisterende kompetanse og øker tilbudet om opplæring. I dag er den enkelte arbeidsgiver og de ansvarlige myndigheter svært dårlige til begge deler.
  • Vi står i disse dager midt oppe i en ny og stor strøm av flyktninger fra krigen på Balkan. 6000 skal finne sin plass rundt om i norske kommuner i løpet av svært kort tid. Samtidig sitter 8000 fra andre land i mottakene og venter på at det skal bli deres tur til å få flytte ut. Noen har sittet i opptil to år i mottak, og for de fleste gjenoppvekker bildene og meldingene fra krigen i Kosovo deres egne krigstraumer.
  • Det er derfor mange grunner til at flyktning- og asylmottak ikke skal plasseres langt vekk fra kommunesentrene. Summen av psykiske og fysiske lidelser er stor i mottakene som ikke bare må ligge nær arbeidsplassene og utdanningsstedene, men nær den offentlige helsetjenesten som også har ansvaret for tilbudet til flyktningene.