- Asylpolitikk skal ikke være «big business».

Jens får krass asyl-kritikk fra AUF.

AUF-kritikk: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) må tåle kritikk fra AUF, som reagerer kraftig på at asylmottakene har blitt privatisert på hans vakt - til tross for at Arbeiderpartiet har programfestet det motsatte.  Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
AUF-kritikk: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) må tåle kritikk fra AUF, som reagerer kraftig på at asylmottakene har blitt privatisert på hans vakt - til tross for at Arbeiderpartiet har programfestet det motsatte. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nestleder i AUF Åsmund Aukrust reagerer kraftig på den eksplosive privateringen av asylmottakene som Dagbladet forteller om i dagens avis.

Nå er nær 80 prosent av alle asylmottak drevet av private, kommersielle aktører - og privatiseringen har skutt fart under de rødgrønne.  

- Asylpolitikk skal ikke være «big business». Regjeringa må sørge for at det er det offentlige og ideelle organisasjoner som tar over mottakene, sier Aukrust til Dagbladet.

Ideelle med varsku - AUF mener at velferd fungerer best i offentlig regi, og vi ser ingen grunn til å gjøre unntak for asylmottakene. Tvert imot er det her snakk om noen av de svakeste i samfunnet, og som kanskje har størst behov for gode velferdsordninger, som ikke presses av profitt, fortsetter Aukrust.  
    
Norsk Folkehjelp, den siste store ideelle aktøren, varsler i dagens Dagbladet at de nå vurderer å legge ned hele sin mottaksvirksomhet. Det vil i så fall bety slutten for ideelle, frivillige aktører innen drift av asylmottak:

- Vi er helt på smerteterskelen, enkelt og greit. Det kan ikke være meningen at ideelle organisasjoner skal subsidiere norsk asylpolitikk. Vi driver på et økonomisk minimumsnivå, og kan ikke kutte ytterligere, fortviler generalsekretær Liv Tørres.

Hun mener frivillige aktiviteter, språkopplæring og lokalt inkluderingsarbeid ikke verdsettes i stor nok grad i anbudsrundene. 

De private konkurrerer derfor ut de ideelle og offentlige på lønns- og pensjonskostander, mener Tørres.

- Våre ansatte har et tariffestet lønnsnivå og pensjonsrettigheter. Det taper vi på i konkurransen mot de private, som har lavere kostnader på arbeidskraften sin.

-Viktig inkluderingspolitikk AUF er langt på vei enig:  
 
- Lavere pris betyr ofte innstramming på bemanning og lønn og kvalitet. Det kan ikke regjeringen leve med, de kommersielle aktørene kan ikke være hovedleverandøren av slike tjenester, sier Aukrust.

AUF mener kvalitet må settes i høysete, og vil særlig styrke satsingen de kommunale mottakene. 

- All erfaringer viser at inkludering og bosetting i kommunene går raskere og bedre når det er kommunene selv som driver asylmottakene. Derfor er dette viktig inkluderingspolitikk, sier Aukrust.

Refser Jens Det er AUFs moderparti og regjeringssjef Jens Stoltenberg (Ap) som må tåle hovedtyngenden av kritikken.

Aukrust viser til Arbeiderpartiets partiprogram, der det står å lese at «asylmottakene i størst mulig grad bør drives av det offentlige eller ideelle aktører».

 - Så Arbeiderpartiets politikk på dette området er relativ klar. Det er på høy tid vi følger opp vår egen politikk og stopper privatiseringen av asylmottakene i Norge, sier han til Dagbladet. 

I DET GODE SELSKAP: Her har AUFs-nestleder Åsmund Aukrust, da som AUF- og Nei til EU-medlem, sneket seg med på et gruppebilde av regjeringen fra 2009. Nå kritiserer han de samme regjeringen for slett asylpolitikk. Foto:  Nina Hansen / Dagbladet
I DET GODE SELSKAP: Her har AUFs-nestleder Åsmund Aukrust, da som AUF- og Nei til EU-medlem, sneket seg med på et gruppebilde av regjeringen fra 2009. Nå kritiserer han de samme regjeringen for slett asylpolitikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer