Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Asylpolitikken kan legitimere grumsete holdninger

Venstre og Norsk Folkehjelp kritiske, mens Arbeiderpartiet er veldig fornøyd.

Foto: EPA/YAHYA ARHAB
Foto: EPA/YAHYA ARHAB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Regjeringen kommer med en rekke tiltak som strammer inn asylpolitikken.

- Dette er tiltak vi mener er nødvendig for å sørge for at det blir færre som kommer hit uten grunn til beskyttelse. Alle de tre partiene står bak disse tiltakene, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Dette innebærer at økt bruk av internering eller «frihetsberøvelse» som det kalles i erklæringen, at det skal bli vanskeligere å få opphold på humanitært grunnlag , vanskeligere å få familiegjenforening, at flere barnefamilier skal returneres, at det blir aktivitetsplikt for asylsøkere og at enslige mindreårige asylsøkere kan bli sendt til omsorgstilbud i sine opprinnelsesland.

- Veldig fornøyd
Ap-toppene i Oslo, Jan Bøhler og Rune Gerhardsen, gikk i sommer ut i Dagbladet og sa at de ønsket en strammere innvandringspolitikk. Bøhler er i dag en glad mann.

- Jeg er veldig, veldig fornøyd. Nå har vi fått en fin kombinasjon, hvor vi har en humanitær og god politikk i forhold til de som trenger det, med økte antall kvoteflyktninger, samtidig som vi er sterke i forhold til de som begår kriminelle handlinger, eller prøver å skjule sin egentlige identitet, sier Bøhler til Dagbladet og fortsetter:

- I Oslo opplever vi spesielt problemer som det må tas tak i, som for eksempel problemet med narkolangerne. Det er de svakeste av de svakeste som rammes av dette, og det pågår i utsatte områder i Oslo. Å få satt en stopper for dette mener jeg er en sosial oppgave, og nå får politiet større muligheter til å gjøre noe med problemet, sier Bøhler.

- Stimatiserer asylsøkere
Norsk Folkehjelps generalsekretær Petter Eide er ikke fornøyd med Soria Moria II og dens asyl- og innvandringspolitikk, som organisasjonen mener bygger opp om folks fordommer om at asylsøkere per definisjon er kriminelle:

- Norsk Folkehjelp reagerer sterkest på regjeringens ønsker å fengsle asylsøkere som har fått avslag på sin søknad. Det er helt legitimt å prøve saken sin, mens regjeringen nå synes å lete etter en mulighet til å fengsle asylsøkere. Konsekvensen av den nye politikken, er at regjeringen gir et signal til befolkningen om at asylsøkere er noe suspekt, som skal mistenkeliggjøres. At de er skyldige inntil det motsatte er bevist. Det kan legitimere grumsete holdninger, sier generalsekretær Petter Eide til Dagbladet.

Norsk Folkehjelp mener regjeringen må tydeliggjøre at flesteparten av asylsøkerne som kommer til Norge oppgir troverdig og ofte dokumenterbar identitet.

- En egen lov for asylsøkere som begår kriminelle handlinger gir inntrykk av at alle asylsøkere er kriminelle. Det må være et klart skille mellom asylpolitikk og kriminalpolitikk, sier Eide.

- Svikter asylbarna
Venstre mener regjeringen nå svikter asylbarna og at asyl- og flyktningpolitikken blir strengere, strammere og mindre human.

— Det er tydelig at Rune Gerhardsen og Jan Bøhler har vunnet den interne kampen i Arbeiderpartiet og regjeringen på bekostning av Jonas Gahr Støre, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande til NTB.

Venstre kan ikke akseptere regjeringens forslag om høyere terskel for å få oppholdstillatelse på humanitært grunnlag og et generelt krav om fire års arbeid eller utdanning skal være vilkår for å få familiegjenforening.

— Det er også svært skuffende at regjeringen nok en gang svikter asylbarna. Regjeringen sier nå rett ut at de ikke kommer til å overføre ansvaret for enslig mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år til barnevernet, sier Skei Grande.

Regjeringen ønsker:

• i større grad bruke muligheten de har til å frihetsberøve utlendinger som er i en utsendelsesprosess der det foreligger unndragelsesfare eller uavklart identitet. De vil også åpne for bruk av frihetsberøvelse ved rettens kjennelse i utsendingssaker overfor personder som begår kriminelle handlinger og personer som utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser.

• utvide bruken av meldeplikt og pålegg om bestemt bosted for asylsøkere som ikke medvirker til sakens opplysning eller begår kriminalitet.

•  styrke saksbehandlingskapasiteten og redusere saksbehandlingstiden i UDI.

• redusere antallet personer uten behov for beskyttelse som søker asyl i Norge, og løpende vurdere behov for nye tiltak for å oppnå dette

• intensivere arbeidet med å få på plass gode returavtaler, føre føre en samlet og enhetlig returpolitikk og bruke bistands- og utviklingspolitikk til å understøtte arbeidet med å få til retur og reintegrering av personer uten lovlig opphold i Norge.

• heve terskelen for oppholdstillatelse på humanitært grunnlag

• innføre et generelt krav om fire års arbeid — og eller utdanning som vilkår for familieetablering.

• etablere omsorgs- og utdanningstilbud for enslige mindreårige asylsøkere i deres opprinnelsesland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling