Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsak skaper diplomatisk krise mellom Norge og Iran

Iransk avhopper har fått innvilget asyl i Norge.

STØTTER OPPOSISJONEN: Den tidligere iranske konsulen Mohammed Reza Heydari valgte før jul å si opp sin stilling ved den iranske ambassaden i Norge. Heydari har gått ut og kritisert den sittende regjeringen og vist sin støtte til frihetsbevegelsen i landet.  Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
STØTTER OPPOSISJONEN: Den tidligere iranske konsulen Mohammed Reza Heydari valgte før jul å si opp sin stilling ved den iranske ambassaden i Norge. Heydari har gått ut og kritisert den sittende regjeringen og vist sin støtte til frihetsbevegelsen i landet. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Norges innvilgelse av politisk asyl til den tidligere iranske toppdiplomaten Mohammed Reza Heydari har ført til en diplomatisk krise.

Ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet ble den norske ambassadøren i Teheran innkalt til et møte i den iranske utenriksdepartementet i slutten av februar.

Uakseptabel reaksjonAmbassadør Roald Næss fikk overlevert et brev der Iran protesterer mot at Heydari fikk innvilget asyl i Norge.

Den iranske utenriksdepartementet krever også at en norsk diplomat forlater Iran.

Dette kravet har vakt sterke reaksjoner i Norge.

— Det er en helt uakseptabel reaksjon fra iransk side. Retten til å søke asyl er hjemlet i internasjonale konvensjoner, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

- Heydari har fått sin asylsøknad vurdert på individuelt grunnlag, og relevante utlendingsmyndigheter har besluttet at han tilfredsstiller vilkårene for asyl i Norge

Forlater TeheranUD har avvist protestene og krever i sin tur at en iransk diplomat forlater Norge.

- Vi ønsker ikke å identifisere den norske eller den iranske diplomaten, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til Dagbladet og utdyper:

- Iranske myndigheter har gjort det veldig klart at deres reaksjon er en reaksjon mot norske myndigheter og ikke enkeltpersoner. Slik er det også for norske myndigheter.

Ifølge Elsebutangen vil den norske diplomaten etterkomme kravet og forlate landet.

- Det er ikke hensiktsmessig at vedkommende fortsetter sitt virke ved den norske ambassaden i Iran. Men det er viktig å presisere at han ikke dermed er «persona non grata» i Iran (uønsket person jour. anm.).

Hoppet avHeydari jobbet som konsul ved den iranske ambassaden i Norge fram til årsskifte da han valgte å si opp sin stilling i protest mot brudd på menneskerettigheter og undertrykkelse i landet.

I et intervju med Dagbladet fortalte diplomaten at de iranske myndighetene nektet å godta hans avskjedssøknad.

Ifølge hans beretning ble han forsøkt både truet og lokket til å trekke sin oppsigelse og de regimekritiske uttalelsene om de sittende styresmaktene i Iran.

Han fryktet for sitt liv hvis han returnerte til Iran og valgte derfor å søke politisk asyl i Norge.

Asylsøknaden ble innvilget i midten av februar.

- Vi ba om, og har fått veldig rask behandling av UDI. Det er vi veldig, veldig glad for, sa talsmann for Norsk-Iransk Støttekomité, Saki Rahman til Dagbladet da avgjørelsen ble kjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!