Asylsøker arrestert på kirketrappa

En gruppe på minst 100 demonstranter protesterte i dag kveld foran politihuset i Oslo mot at den 17 år gamle iranske asylsøkeren Ali Mozaffar er blitt innbrakt til politiet og står i fare for å bli sendt ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«La Ali få bli» ropte demonstrantene som sa de ville bli værende ved politihuset til den iranske asylsøkeren ble frigitt. Mozaffar har oppholdt seg i kirkeasyl i en frikirke i Oslo i 15 måneder. Han fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse i august i fjor..

Kriminalvakten ved Oslo Politikammer bekrefter overfor NTB at Mozaffar er innbrakt av politiet.

Øyenvitne

Prestekonen Gillian Lorentsson som bor rett ved siden av kirken, hørte i dag ettermiddag skrik utenfor da gutten sto på trappen for å trekke frisk luft. Da hun kom ut, så hun to store sivilkledte politimenn som lå oppå 17-åringen etter at han var blitt slengt i bakken.

- Gutten skrek og ropte på meg. Da kom ytterligere to politimenn til. De slo til ham med knyttneven. Jeg var maktesløs og de avviste enhver innblanding fra min side. Deretter ble han ført bort i en politibil, forteller Lorentsson.

Hun har via venner fått vite at Justisdepartementet hadde gitt politiet ordre om å pågripe Mozaffar i dag og føre ham ut av landet. Guttens advokat er for tiden i utlandet.

Det har vært sterkt mediefokus på Ali Mozaffar som tidligere har vært sendt tilbake til Iran, men som klarte å vende tilbake til Norge.

Brev til Rushdie

Den antirasistiske organisasjonen Regnbuen sendte i dag et brev til forfatteren Salman Rushdie og forlagsdirektør William Nygaard der den ber de to om å gå i forbønn for den kristne Ali Mozaffar.

Organisasjonen appellerer også til Universitetet i Tromsø, der Rushdie og Nygaard ble kreert til æresdoktorer i dag, om å fremme ønsket om at norske myndigheter viser større forståelse for forfulgte mennesker fra Iran og at Ali Mozaffar innvilges beskyttelse i Norge.

NTB