ÅSTED: I den nedbrente eneboligen ble 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen funnet drept i juli 1998. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
ÅSTED: I den nedbrente eneboligen ble 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen funnet drept i juli 1998. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB ScanpixVis mer

SJØVEGAN-DRAPET

Asylsøker fra Sri Lanka siktet for drap og voldtekt i Sjøvegan: - Jobbet i hagen til offeret

Etterforskningen av saken snart ferdig.

15. juli i 1998 er datoen lokalsamfunnet i Sjøvegan i Salangen aldri har glemt. I brannruinene av en enebolig ble liket av Marie-Louise Bendiktsen funnet. Den 59 år gamle kvinnen var blitt voldtatt, knivstukket og drept før huset hennes ble satt fyr på.

23. juni i år, nesten på dagen 20 år etter funnet av den døde kvinnen, sendte politiet ut en pressemelding. En mann i slutten av 30-åra var pågrepet og siktet for det såkalte Sjøvegan-drapet i juli 1998.

I en pressemelding fra lensmann Andreas Nilsen fredag morgen går det fram at mannen som i år ble siktet i drapssaken i Sjøvegan i Troms i 1998 var asylsøker fra Sri Lanka. Han jobbet i hagen til offeret.

GJENNOMBRUDD: Politiadvokat Kirsti Jullum Jensen og lensmann Andreas Nilsen, under pressekonferansen i forbindelse med at en mann er pågrepet og siktet for det såkalte Sjøvegan-drapet på Marie-Louise Bendiktsen i juli 1998.
Foto: Jørn Nordmann Pedersen / Nordlys / NTB scanpix
GJENNOMBRUDD: Politiadvokat Kirsti Jullum Jensen og lensmann Andreas Nilsen, under pressekonferansen i forbindelse med at en mann er pågrepet og siktet for det såkalte Sjøvegan-drapet på Marie-Louise Bendiktsen i juli 1998. Foto: Jørn Nordmann Pedersen / Nordlys / NTB scanpix Vis mer

Utvist

- Siktede er tamil fra Sri Lanka og kom til Norge som asylsøker i januar 1997. Han kom til Sjøvegan Asylmottak i februar 1997. I september samme år ble han overført til bosettingstjenesten i Salangen kommune, og var da ikke lenger tilknyttet Sjøvegan Asylmottak, opplyser Nilsen.

Mannen er siktet for drap, voldtekt og ildpåsettelse. Han erkjente ikke straffskyld da han ble fengslet i Nord-Troms tingrett i juni.

- Han flyttet til Stavanger i april 1999, og derfra til Finnmark i desember 1999. I mars 2001 flyttet han til Oslo, der han senere giftet seg og stiftet familie. Siktede begikk gjentatt kriminalitet frem til han ble utvist i to år i 2014. I desember 2016 kom han tilbake til Norge og oppholdt seg her til mars 2017. Neste retur til Norge var onsdag 20. juni 2018, ifølge Nilsen.

- Etterforskningen så langt bekrefter at siktede, sammen med flere andre, utførte hagearbeid hjemme hos Marie Louise Bendiktsen ca. to måneder før drapstidspunktet, opplyser Nilsen.

Avsluttende fase

Nilsen opplyser at etterforskningen av Sjøvegandrapet er inne i en avsluttende fase.

- Basert på den kunnskap vi har i dag forventer politiet å kunne oversende saken til påtalemessig avgjørelse i løpet av et par måneder, sier lensmannen.

Det gjenstår blant annet følgende etterforskningsskritt:

- 5-10 avhør av vitner

- Gjennomgang av elektronisk beslag

- Avklaring av siktedes alder

- Nytt avhør av siktede

DNA

Den siktede mannen, som i dag er bosatt i et land uten utleveringsavtale til Norge, har vært i flere avhør med politiet, og sitter for tida varetektsfengslet.

Ferske DNA-analyser var det som til slutt førte politiet til den nå siktede i saken. Ny teknologi ga dem en fullstendig DNA-profil, to tiår etter at Bendiktsen ble drept i sitt eget hjem.

Lensmann i Salangen, Andreas Nilsen, fortalte til Dagbladet tidligere i sommer at både gamle og helt nye vitner var blitt avhørt i saken. Dette har sammen med DNA-analyser med ny teknologi gitt dem framskritt i den 20 år gamle drapssaken.