Asylsøker hevdet han var 12 - ble fengslet

Fordi en alderstest viste at han kunne være 16.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ung asylsøker fra Algerie som hevdet han var tolv år gammel, satt fengslet i to måneder fordi en alderstest viste at han kunne være 16.

Nå er den foreldreløse gutten fra Algerie, som ifølge VG har bodd og livnært seg på gaten siden han var seks år gammel, forsvunnet fra omsorgssenteret han ble plassert i etter en rettssak i høst.

Gutten kom til Norge i fjor, og saksbehandleren i Utlendingsdirektoratet trodde han var nærmere 14 år. Da han i midten av juli ble tatt for tyverier og innbrudd, bestilte politiet en alderstest - røntgen av guttens hånd. Sykehuset vurderte gutten til å være 17, pluss/minus halvannet år.

Oslo tingrett ga politiet medhold i at gutten var gammel nok til at han kunne varetektsfengsles. Gutten satt så i landets eneste ungdomsfengsel i Bergen i påvente av en rettssak.

I slutten av september fastslo så Oslo tingrett at politiet ikke hadde holdepunkter for å si at gutten var over 15 år. Tvilen skulle komme tiltalte til gode, mente retten med henvisning til FNs barnekonvensjon.

«At gjennomførte tester gjør det klart mest sannsynlig at tiltalte er over 15 år, er ikke tilstrekkelig», het det i dommen, som dermed avfeide aktors argumentasjon om lavere beviskrav ved spørsmål om strafferettslig alder.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram