Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skagerrak

Asylsøker i seilbåt kan være fra Russland

Mannen som fredag ble plukket opp i Skagerrak, har opplyst at han er født i 1970. Politiet håper å få flere svar i avhør søndag.

TAUET I LAND: Mannen som vil søke asyl i Norge, ble funnet om bord i seilbåten på bildet. Mannen ble først tatt om bord i lasteskipet «Hagland Boss», før redningsskøyta «Inge Steensland» tok hånd om mannen og båten. Foto: Alfred Andreassen, Hagland Boss / NTB scanpix
TAUET I LAND: Mannen som vil søke asyl i Norge, ble funnet om bord i seilbåten på bildet. Mannen ble først tatt om bord i lasteskipet «Hagland Boss», før redningsskøyta «Inge Steensland» tok hånd om mannen og båten. Foto: Alfred Andreassen, Hagland Boss / NTB scanpix Vis mer

- Vi må få klarlagt skikkelig identitet på ham, og er ikke helt i mål ennå.

Det sier etterforskningsleder Jan Ove Thorsen i Agder politidistrikt til Dagbladet.

Et drøyt døgn har gått siden en mann ble funnet drivende i en seilbåt i Skagerrak, og ga uttrykk for at han ønsket asyl i Norge.

Politiet hentet mannen i redningsskøyta «Inge Steensland», som ankom Arendal seint fredag kveld, med seilbåten på slep. Etter en helsesjekk ble mannen satt i varetekt ved politistasjonen i Arendal.

Nå er mannen siktet for brudd på utlendingsloven, og skal etter planen avhøres søndag. Fortsatt mangler mange brikker i puslespillet, opplyser Thorsen.

Har delt info om nasjonalitet

- Det er klart vi lurer på hvor han har kommet fra, og hva han har tenkt med å legge ut på den turen. Vi legger ballen over i hans hender. Så får han fortelle det han har lyst til å fortelle, og så får vi ta det derfra.

Det ble innledningsvis ikke funnet identitetspapirer på mannen. Han har imidlertid delt opplysninger som tyder på at han er fra Russland, forteller Thorsen.

- Det er snakk om at han muligens skal være fra Russland. Det er det som er oppgitt til politiet, slik jeg har forstått det.

Mannen har også oppgitt fødselsår, sier Thorsen, som tar forbehold om språkproblemer.

- Han har oppgitt at han er født i 1970.

Trolig vil tolk være til stede under avhøret av mannen.

- Det er naturlig at vi gjør det hvis det er språkvanskeligheter, som det fort kan være her også, etter det jeg har forstått.

Coronatestet

Mannen har blitt testet for coronavirus. Thorsen begrunner det slik:

- Vi har ikke kontroll på hvor han har kommet fra, vi har ikke snakket nok med ham på grunn av språkproblemer, og han kommer fra utlandet.

Per lørdag kveld er ikke testresultatet klart ennå.

Etterforskningslederen opplyser at coronapandemien gjorde det «mer omstendelig» for politiet å få mannen greit til land.

- Politiet måtte nødvendigvis ta en del forholdsregler i forbindelse med smittevern.

Siktet etter utlendingsloven

Mannen er siktet etter utlendingslovens paragraf 106, bokstav g, forteller Thorsen. Den lyder slik, ifølge Lovdata:

«En utlending kan pågripes og interneres når utlendingens søknad om beskyttelse mest sannsynlig vil bli nektet realitetsbehandlet i medhold av § 32 første ledd bokstav a eller d eller femte ledd.

Dette gjelder ikke hvis utlendingen er mindreårig eller har mindreårige barn som også har søkt beskyttelse».

SVENSK FLAGG: Bildet av seilbåten er tatt fra redningsskøyta «Inge Steensland». Da seilbåten først ble observert i Skagerrak var bare et svensk flagg synlig - ingen passasjerer, opplyste HRS. Foto: RS Inge Steensland / NTB scanpix
SVENSK FLAGG: Bildet av seilbåten er tatt fra redningsskøyta «Inge Steensland». Da seilbåten først ble observert i Skagerrak var bare et svensk flagg synlig - ingen passasjerer, opplyste HRS. Foto: RS Inge Steensland / NTB scanpix Vis mer

Paragraf 32 sier at en søknad om oppholdstillatelse etter paragraf 28 kan nektes realitetsbehandlet dersom søkeren

a) har fått asyl eller annen form for beskyttelse i et annet land.

d) har reist til riket etter å ha hatt opphold i en stat eller et område hvor utlendingen ikke var forfulgt.

Utlendingslovens paragraf 28 omhandler oppholdstillatelse for utlendinger som trenger beskyttelse (asyl).

Slo alarm om «førerløs» båt

Seilbåten ble fredag oppdaget i Skagerrak av et fartøy som passerte på avstand, og som slo alarm til Hovedredningssentralen (HRS) da de ikke så noen personer om bord.

HRS fikk et fartøy til å legge kursen bortom.

- Da de kom nærmere, kom det fram en person som begynte å vinke til båten. De fikk kontakt etter hvert, og forespørselen om asyl kom fram, sa redningsleder Owe Frøland til Dagbladet.

Frøland fortalte at mannen «har tatt seg til rette og skaffet seg en båt i Sverige som han har lagt ut med».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!