Asylsøker jobbet svart for UDI-rådgiver

En rådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI) er siktet etter at han hyret asylsøkere til å jobbe svart i sin egen hage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17. mai troppet politiet opp i mannens hage og arresterte tre utenlandske statsborgere. Der skal de ha arbeidet uten arbeidstillatelse i tre dager, melder TV 2.

Rådgiveren er nå siktet for brudd på utlendingsloven. Politiet sendte sin innstilling i saken over til statsadvokaten 3. juli. Statsadvokaten skal nå enten ta ut tiltale eller henlegge saken.

- Alvorlig

To av de tre skal ha vært asylsøkere. Den tredje var såkalt schengenborger. Asylsøkernes søknader om oppholdstillatelse ble behandlet av UDI i ekspressfart siden de hadde vært involvert i straffbare forhold. De fikk avslag og ble sendt ut av Norge etter kort tid. UDIs behandling av søknadene skal ha skjedd uten at UDI var klar over at de straffbare forholdene involverte en av deres egne ansatte.

- Dersom TV 2s framstilling av saken stemmer er dette et svært alvorlig i forhold til tjenestemannsloven, sier informasjonssjef Geir Løndal i UDI til NTB.

Han forteller at UDI nå samarbeider med politiet i denne saken og at de i tillegg foretar egne undersøkelser.

Løndal og UDI ble først klar over forholdet da TV 2 konfronterte dem med saken mandag.

- Dette var en betydelig overraskelse for oss. Verken rådgiveren eller politiet har meldt fra til oss om dette. Politiet burde helt klart sendt oss en særmelding, sier Løndal.

Han er ikke fornøyd med at det gikk så lang tid før UDI fikk vite om saken.

Ansatt via asylmottak?

Den siktede UDI-rådgiveren sitter ikke i en saksbehandlerstilling. Han har derimot sittet i en stilling som har gitt særlig kontakt med asylmottakene. Det er uklart om de to asylsøkerne som arbeidet svart hjemme hos ham var vervet fra et av disse mottakene.

- Det er noe vi nå skal undersøke, sier Løndal.

Mandag hadde UDI kontakt med mannen, men informasjonssjefen vil ikke si noe om hva rådgiveren selv sier om situasjonen.

(NTB)