Asylsøker skulle sendes ut – døde. Vitne: Politiet var hardhendte

34-åring skulle sendes ut av Danmark.

SKULLE SENDES UT: 34 år gammel mann fra Algerie skulle sendes ut av Danmark, men skal ha død som følge av basketak med politiet på flyet på Kastrup Lufthavn. Illustrasjonsfoto: Jeanne Kornum / SCANPIX
SKULLE SENDES UT: 34 år gammel mann fra Algerie skulle sendes ut av Danmark, men skal ha død som følge av basketak med politiet på flyet på Kastrup Lufthavn. Illustrasjonsfoto: Jeanne Kornum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den uavhengige politiklagemyndigheten i Danmark skriver i en pressemelding at de har iverksatt etterforskning av tvangsutsendelsen av en 34 år gammel algerisk statsborger.

Mandag morgen denne uka skulle den 34 år gamle mannen tvangsutsendes og ble transportert ved hjelp av politiet til Københavns hovedflyplass Kastrup lufthavn.

Døde etter to dager

Ifølge danske TV 2 og Ekstrabladets vitneopplysninger, kom asylsøkeren i basketak med politiet på flyet.

34-åringen ble bevisstløs og ble sendt til sykehus. Onsdag, to dager seinere, døde han.

VALG PROMO: Danskernes Parti har publisert en video der de oppfordrer til å stanse innvandring. I videoen vises en sprayboks, asyl-sprayen. Videoen ble fjernet fra facebooksiden deres. Video: Danskernes Parti Vis mer

Politiet kommer ikke med detaljer i pressemeldingen om hendelsesforløpet og har heller ingen ytterligere opplysninger til pressen om saken.

Politiklagemyndigheten, som tilsvarer norske Spesialenheten for politisaker, skriver at de har satt i gang etterforskning på bakgrunn av «retsplejelovens § 1020a, stk. 2».

– Etter denne bestemmelsen, iverksetter Politiklagemyndigheten etterforskning når en person er avgått med døden, eller kommet alvorlig til skade mens fornærmede var i politiets varetekt eller som følge av politiets inngripen, skriver de.

Ropte og skrek

Et vitne forteller til TV 2 at hendelsen skjedde rundt klokka 06.25 om morgenen på et Air France-fly på vei til Paris.

Michael Thorvaldsson (53) forteller at hørte han noen snakke høylytt på flyet. Seinere snur han seg får med seg deler av hendelsen. 53-åringen sier han satt på sete 22a, mens asylsøkeren satt på 23f.

– To politibetjenter sitter oppå mannen, mens en tredje forsøker å holde ham nede. Det var en hardhendt behandling, sier Thorvaldsson.

53-åringen sier at den algeriske statsborgeren etter hvert begynte å rope og skrike i flyet.

Livredning

Thorvaldsson sier til Ekstra Bladet at situasjonen varte en halvtime før det plutselig ble stille.

– Det ble spurt etter en lege på høyttaleranlegget. En lege kommer og begynner å gi han ham hjerte og lungeredning. Etter en stund blir mannen lagt på en båre, påført luftmaske og blir kjørt vekk i ambulanse ved gata, sier han til TV 2.

Ekstra Bladet skriver at de har forsøkt å komme i kontakt med Politiklagemyndigheten i forbindelse med denne saken uten å lykkes.

Politiet skriver i pressemeldingen at 34-åringen fra Algerie mistet bevisstheten på flyet. 22. november døde han. Hva han døde av, er ikke kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer