Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsøker ville styrte norsk fly

Han hadde pakket kofferten da politiet slo til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da politiet avslørte mannen i 2003 fant de  planer, farlige materialer og et avskjedsbrev til familien. Han hadde bestemt seg for å styrte et fly i kortbanenettet her i Norge, skriver Aftenposten.

Sammen med bagasjen fant politiet utstyret som skulle brukes til å styrte flyet og et avskjedsbrev til moren. Den dramatiske avsløringen har vært holdt hemmelig siden av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). PST-sjef Jørn Holme bekrefter hendelsen overfor Aftenposten, men han vil ikke si hvilket fly som skulle kapres.

Angrep Kato Air-fly

Widerøes Dash-8 maskiner betjener størsteparten av kortbanenettet. Resten dekkes av Kato Air. Et av deres fly var nær ved å styrte i fjor høst da en asylsøker angrep pilotene med en øks.

- Det eneste han ville, var å drepe oss og seg selv, sa kaptein Stein Magne Lian (56) om den blodige kampen i den trange cockpiten på Dornier-flyet.

Utvist fra Norge

Året før skulle den pågrepne asylsøkeren bruke et farlig materiale for å styrte flyet. Holme vil ikke si noe nærmere hva dette var, men det skal ikke dreie seg om sprengstoff.

Asylsøkeren ble angitt av en annen asylsøker, og mannens selvmordsaksjon var en del av kampen mot USA og Norge ifølge avskjedsbrevet. Han ble ansett som strafferettslig utilregnelig, og er nå utvist fra landet.

<B>SEKUNDER FRA Å STYRTE: Et fly fra Kato Air var nær ved å styrte etter at en asylsøker
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media