Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsøkere får for dårlig advokathjelp

Advokatordningen for asylsøkere som har fått avslag på opphold i Norge, får kritikk i en ny rapport.

DÅRLIG HJELP: Rettssikkerheten til enslige mindreårige asylsøkere er særlig utsatt. 
  
Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet
DÅRLIG HJELP: Rettssikkerheten til enslige mindreårige asylsøkere er særlig utsatt. Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten er utarbeidet av et analyseselskap på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet, og foreslår en rekke tiltak for at advokathjelpen skal kunne fungere optimalt.

Ifølge Aftenposten fastslår rapporten at krav til spesialisering bør vurderes, spesielt blant advokater som jobber med sårbare asylsøkere, som enslige mindreårige eller ofre for menneskehandel.

Videre konkluderes det med at kompetansekravene til asyladvokater bør bli strengere og at et åremålssystem, uavhengig kvalitetskontroll og krav om etterutdanning også bør innføres.

Rapporten foreslår også at betalingsordningen bør forbedres eller endres totalt for å motivere advokatenes til å gjøre en god jobb for sine klienter.

Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith er positiv til forslagene i rapporten, mens Norsk organisasjon for asylsøkere etterlyser større politisk engasjement rundt advokatordningen.

- Statsministeren viser stadig til at vi har en streng, men rettferdig asylpolitikk. For at han skal kunne si det, må advokatordningen fungere bedre enn i dag, konstaterer generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

(NTB)