Skattedirektøren:

- Asylsøkere får ikke ID-kort

Skattedirektøren mener det nye ID-kortet som regjeringen har foreslått for utenlandske statsborgere, ikke «går langt nok». Det kan ifølge henne også gå ut over ukrainske flyktninger.

GÅR IKKE LANGT NOK: - Vi mener høringsforslaget ikke går langt nok i hvem som kan tildeles et nasjonalt ID-kort. Det er flere grupper som faller utenfor på grunn av det sterke kravet til opphold, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Foto: Scanpix
GÅR IKKE LANGT NOK: - Vi mener høringsforslaget ikke går langt nok i hvem som kan tildeles et nasjonalt ID-kort. Det er flere grupper som faller utenfor på grunn av det sterke kravet til opphold, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

- Asylsøkere faller utenfor forslaget om ID-kort for utenlandske statsborgere, fastslår skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Det er hun ikke fornøyd med.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, sendte regjeringen ut på høring et forslag om nye ID-kort for utenlandske statsborgere, ei uke etter invasjonen av Ukraina. Høringsfristen går ut i juni, og ID-kortene utstedes tidligst i 2023.

ID-kortene er viktige for asylsøkere blant annet fordi man må ha sikker identitet for å få bank-ID (elektronisk ID), og dermed kan logge inn på en rekke offentlige tjenester.

Men utstedelse av nasjonalt ID-kort forutsetter - etter regjeringens forslag - at man har et fødselsnummer og at man har fått innvilget opphold. For å få fødselsnummer må man også være bosatt i en kommune. Alt dette tar tid, og for de fleste asylsøkere mye lengre tid enn for ukrainerne nå.

- ID-kort før opphold

Ved registrering i Norge får asylsøkere et annet ID-nummer enn fødselsnummer - et såkalt d-nummer.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark mener et d-nummer må være tilstrekkelig grunnlag for å få utstedt et nasjonalt ID-kort, og at dette kan skje også før man får avgjort søknad om opphold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer