Asylsøkere får nedjustert alder etter intervju

Åtte av ti mindreårige asylsøkere som kommer til Norge, får påvist at alderen er over 18 år. Men etter intervju blir bare hver fjerde av dem vurdert som eldre enn 18 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet (UDI) har to metoder som benyttes for å avsløre korrekt alder: Røntgenundersøkelser av tenner og håndledd, og intervju for å vurdere den mentale alderen.

En gjennomgang som NRK har gjort basert på tannrøntgenundersøkelser av enslige mindreårige asylsøkere etter 2009, viser at svært mange får nedjustert alderen etter intervju.

80 prosent av de enslige asylsøkerne får påvist alder på over 18 år gjennom tannrøntgenundersøkelsene. Men når asylintervju er gjennomført, får kun 25 prosent av dem vedtak som sier at de er over 18 år.

UDI trappet tidligere i år opp bruken av tannrøntgenundersøkelser til å omfatte også mindreårige asylsøkere som først har søkt asyl i andre europeiske land, også kalt Dublin 2-ere.

Dermed blir det nå utført røntgen på alle enslige mindreårige asylsøkere som ikke kan dokumentere alderen sin. Undersøkelsene er frivillig, men det er kun et par søkere i året som nekter.

Den økte bruken av tannrøntgen gjør at UDI nå avslører flere voksne blant mindreårige asylsøkere enn noen gang før. Men bruk av røntgen for å fastslå alder er omdiskutert.

I Norge stiller Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Legeforeningen seg kritiske til røntgenvurdering.

(NTB)