Asylsøkere i båter og telt

2 500 flere har kommet første halvår.

 FLERE I TELT:  Sivilforsvarsleiren i Våler i Østfold har huset asylsøkere i telt i flere år. Nå har UDI gjort avtale med med flere nye sivilforsvarsleire for å gi ly til det økende antallet asylsøkere. Arkivfoto: TOMAS BJØRNFLATEN, SCANPIX.
FLERE I TELT: Sivilforsvarsleiren i Våler i Østfold har huset asylsøkere i telt i flere år. Nå har UDI gjort avtale med med flere nye sivilforsvarsleire for å gi ly til det økende antallet asylsøkere. Arkivfoto: TOMAS BJØRNFLATEN, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet (UDI) vurderer å ta i bruk båter for å gi asylsøkere tak over hodet i sommer, i tillegg til brakketelt, sivilforsvarsleire og folkehøyskoler.

Det er blitt dobbelt så mange asylmottak i Norge siden årsskiftet 2007/2008, men det er ikke nok. I dag er det 16.800 beboere på til sammen 18.700 mottaksplasser landet rundt.

- Vi trenger en større buffer, og må ha reservekapasitet dersom det kommer flere asylsøkere enn vi har mottaksplasser til i dag. Vi kan ikke komme i en situasjon der vi mangler plasser, sier avdelingsdirektør Anne Siri Rustad i UDI til Aftenposten.


Irak, Eritrea og Somalia

Det kom om lag 8.100 asylsøkere til Norge første halvår i år. Det er rundt 2.500 flere enn samme periode i 2008. De største nasjonalitetene er irakere, eritreere og somaliere.

I en analyse som UDI-direktør Ida Børresen sendte til Arbeids- og inkluderingsdepartementet for en drøy uke siden, regner hun opp flere strakstiltak for å huse nye asylsøkere, blant annet båter og teltleirer.

UDI har fått positiv tilbakemelding på å leie sivilforsvarsleirene Bjerka i Hemnes i Nordland, Agder i Tveit i Kristiansand og Isfjorden i Rauma i Romsdal.

UDI håper også på å frigjøre plasser på å sende personer som har fått endelig avslag raskere ut av landet.

Hittil har UDI operert med prognoser som viser at det vil det komme 15.000 asylsøkere til landet i år.

I fjor kom det 14.431 asylsøkere til Norge.

Til sammenligning kom det 2.410 asylsøkere til Danmark i fjor. (NTB).