REAGERER: Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) skjønner ikke hvorfor politiet ikke benytter seg av lovhjemmelen, og vil ta opp dette i Stortingets muntlige spørretime. Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER: Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) skjønner ikke hvorfor politiet ikke benytter seg av lovhjemmelen, og vil ta opp dette i Stortingets muntlige spørretime. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Asylsøkere kan sendes ut av Oslo om de selger narkotika

Men politiet bruker ikke lovhjemmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemmelen trådde i kraft i januar 2012. Personer som ikke har opphold i Norge kan ilegges meldeplikt og pålegg om å oppholde seg på et asylmottak utenfor Oslo. Bryter de dette og reiser tilbake til Oslo kan de få inntil 18 måneders fengsel.

- Jeg trodde vi leverte noe politiet trengte, sier stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap) til DittOslo.

Han har gjentatte ganger spurt politiet om hjemmelen er benyttet og fått til svar at den er lite brukt. Onsdag skal han ta opp spørsmålet i Stortingets muntlige spørretime.

- Det er viktig at det ryddes opp i Oslo og at politiet hjelper dem som bor i byen. Vi ga politiet et redskap for å slå hardt ned på narkotikasalg. Jeg forstår ikke hvorfor de ikke benytter dette redskapet, sier Bøhler.

Påtaleleder ved politiets utlendingsseksjon, Vegard Rødås, bekrefter at hjemmelen er lite brukt fordi den etter deres syn ikke er så effektiv. Han forteller at politiet heller bruker ressursene på varetektsfengsling og uttransportering.

- Utlendinger uten lovlig opphold kan også utvises av landet i lang tid. Straffen for å komme tilbake er nå kraftig hevet og politiet følger dette opp tett, sier Rødås.

Han forklarer at varetektsfengsling fram til dom, soning i fengsel og uttransportering gir større effekt enn et pålegg om å holde seg på et asylmottak.

(NTB)