Asylsøkere på chartertur

De får være i Norge fordi de var forfulgte, men drar til Kosovo på ferietur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylsøkere fra Kosovo, som har fått opphold i Norge fordi de har vært forfulgt i hjemlandet, reiser på chartertur fra Kristiansand til hjemlandet. De siste to ukene har politiet rapportert tolv slike tilfeller til UDI, skriver Fædrelandsvennen.

Mellom 200 og 300 kosovoalbanere har i sommer reist på 14 dagers tur fra Sørlandet til Pristina i Kosovo. Mange av de reisende har for lengst fått innvilget norsk statsborgerskap og har dermed fått ordinære norske pass, men noen av passasjerene har fått oppholdstillatelse i Norge på humanitært grunnlag. Disse har reisebegrensninger som gjør at passet ikke gjelder for reiser hjem til landet de rømte fra.

- Vi har laget rapport på ti-tolv passasjerer med utlendingspass som har dratt på charter til Pristina. Dette er rapportert videre til Utlendingsdirektoratet (UDI), sier leder for utlendingsavsnittet, Vidar Andersen, i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

UDI ser alvorlig på at personer som har fått oppholdstillatelse bryter vilkårene ved å reise tilbake til hjemlandet.

- Dette er personer som har fått oppholdstillatelse på grunn av et beskyttelsesbehov. Dersom vilkårene brytes, kan det resultere i at UDI på ny vurderer oppholdstillatelsen, sier fungerende avdelingssjef i UDI, Morten Hansen.

Leder Daut Haxhaj i Kosovoalbansk forening i Kristiansand tror ikke kosovoalbanere, som besøker hjemlandet i dag, vil få problemer med myndighetene.

- Vi må huske på at situasjonen i Kosovo i dag er ganske annerledes enn den var for en del år siden da serbisk politi og soldater hadde kontrollen, sier Haxhaj.

(NTB)