Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsøkere siktet for dødsranet

To asylsøkere er siktet etter at Inger Sund (69) ble funnet død i sin leilighet i Oslo. Politiet mener fingeravtrykk knytter den ene siktede til 69-åringens leilighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet er svært sparsommelig med opplysninger i saken. Norsk politi fikk hjelp fra Tyskland i jakten på overfallsmennene.

Det er to ulike siktelser. Den ene skal foreløpig være siktet for grovt ran med døden til følge, mens den andre foreløpig skal være siktet for medvirkning til grovt ran.

- To personer er siktet. En er pågrepet og vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag. Den andre er etterlyst. Jeg vil ikke kommentere detaljer i saken, sier politiadvokat Carl Fari ved Oslo politidistrikt.

Begge de siktede skal være rundt 20 år gamle.

Én knyttet til åstedet

Inger Sund ble funnet død og ranet i sin egen leilighet på Adamstuen i Oslo 22. oktober, men rettsmedisinerne mener hun døde fire dager tidligere etter å ha kommet hjem fra et bingobesøk. Hun ble funnet død i entreen, bundet med et skjerf foran ansiktet. Skjerfet førte til at kvinnen trolig døde av kvelning.

Ifølge Dagbladets opplysninger, er bare den ene av de siktede asylsøkerne knyttet til åstedet gjennom fingeravtrykk. Han er fortsatt på rømmen, og er etterlyst gjennom internasjonale politikanaler.

Kriminalteknikerne fant en rekke fingeravtrykk i leiligheten. Etter et langvarig utelukkesesarbeid satt de igjen med blant annet fingeravtrykk fra en ukjent mannsperson. Sentrale kilder reagerer kraftig på at politiet ikke har tilgang til det norske fremmedregisteret, der blant annet asylsøkeres fingeravtrykk fins.

Fikk hjelp fra Tyskland

Etter å ha sjekket det ukjente fingeravtrykket opp mot sine registre, og ikke funnet en kobling, måtte Oslo-politiet få hjelp av kolleger i utlandet. Man henvendte seg til flere land, men fikk napp i Tyskland. I det tyske fremmedregisteret var den ene av de siktede registrert. Han har tidligere søkt asyl i der, og var derfor registrert med fingeravtrykk.

Norsk politi har i ei tid holdt hemmelig at de hadde funnet en fingeravtrykk-kobling. I ukevis har de hatt identiteten på mannen som de mener er knyttet til leiligheten til Inger Sund.

Den siktede som framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag, skal ikke være knyttet til åstedet gjennom tekniske spor. Ifølge Dagbladets opplysninger er han ikke siktet for ran med døden til følge, men medvirkning til grovt ran.

Det skal blant annet være mobiltelefontrafikk som politiet mener knytter ham til hovedsiktede.

Siktede som blir framstilt for fengsling i dag, blir av sentrale kilder beskrevet som en samarbeidspartner til asylsøkeren politiet mener er hovedmannen.

Nekter straffskyld

Han ble pågrepet i Akershus mandag og var i går i avhør. Pågripelsen skjedde uten dramatikk.

Han hadde seint i går kveld ikke fått oppnevnt advokat, men Dagbladet får opplyst at han nekter straffskyld.

Politiet mener mannen trolig har holdt utkikk, eventuelt spanet på Inger Sund, da ranet skjedde på Adamstuen i Oslo.

- Jeg ønsker ikke å si hva forklaringen hans går ut på. Han har ikke fått oppnevnt advokat, sa politiadvokat Fari seint i går kveld.

Dagbladet får bekreftet at politiet mener de nå har funnet personene som sto bak dødsfallet til Inger Sund. De utelukker foreløpig flere pågripelser i saken.