Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsøkere som har hatt lovlig opphold i Russland eller kan få det, kan sendes ut av Norge og tilbake dit

Det skriver justisministeren i en instruks til UDI.

SENDES TIL RUSSLAND:  I en instruks til UDI presiserer justisminister Anders Anundsen at utlendingsloven åpner for at en asylsøknad kan nektes tatt til behandling dersom søkeren allerede har eller kan få beskyttelse i et annet land.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SENDES TIL RUSSLAND: I en instruks til UDI presiserer justisminister Anders Anundsen at utlendingsloven åpner for at en asylsøknad kan nektes tatt til behandling dersom søkeren allerede har eller kan få beskyttelse i et annet land. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Anders Anundsen har nå sendt en instruks til UDI om at personer som har hatt lovlig opphold til Russland, kan sendes tilbake dit dersom de kommer til Norge.

I forrige uke kom det 2000 asylsøkere til Norge, og 500 av dem kom over Storskog.

- Utlendingsloven åpner for at en asylsøknad kan nektes tatt til behandling dersom søkeren allerede har eller kan få beskyttelse i et annet land vedkommende har hatt opphold i, skriver justisdepartementet i ei pressemelding.

Kommer fra Russland «Mange av dem som nå søker asyl ved Storskog grensekontrollsted har sterk tilknytning til Russland gjennom dobbelt statsborgerskap, oppholdstillatelse eller visum», skriver justisdepartementet.

De mener at returavtalen mellom Norge og Russland fra 2007 gjør at Norge kan be Russland ta asylsøkere tilbake dersom de har hatt lovlig opphold i Russland.

- Norge har dessuten siden 2007 hatt en returavtale med Russland. Det er grunn til å tro at avtalen vil få økt betydning framover, sier Anundsen i ei pressemelding.

Sykler inn i Norge Dagbladet var i forrige uke ved grensestasjonen på Storskog og møtte syriske flyktninger som syklet inn i Norge. Grunnen til at de sykler, er at russiske regler påbyr alle som krysser grensa, må gjøre det på eller i et kjøretøy.

Den såkalte Dublin-avtalen sier at asylsøkere bare kan få asylsøknaden sin behandlet én gang i Schengen - i det første landet de kommer til. Det er derfor det har blitt så mye rabalder i EU det siste halvåret, fordi de fleste flyktninger kommer til Hellas og Italia først. Registreres de der, kan de ikke søke asyl i Norge.
 
Men med Russland har vi ikke en slik avtale.

Tilknytning til Russland Norsk Organisasjon for Asylsøkere (Noas) forklarte prosessen med asylsøkere som kommer gjennom Russland i lørdagens Dagbladet.

Flere ganger har politiet avdekket av personer som viser fram et syrisk pass, også har et russisk pass i bagasjen.  De blir sendt rett tilbake.

- Har man for eksempel en permanent russisk oppholdstillatelse, vil man bli sendt tilbake Russland. Har man ikke dette, faller regelen bort, opplyste Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i til Dagbladet på lørdag.
 
- Det finnes ingen Dublin-avtale med Russland, så selv om flyktningene har oppholdt seg i Russland, må man gjøre en realitetsvurdering av søknaden i Norge. Da tar UDI en risikovurdering med hensyn til hjemlandet deres, sa Martinsen.

Det er dette som nå endres gjennom instrueringen til UDI. Paragraf 32 i utlendingsloven gir rom for å ikke realitetsbehandle søknader fra personer som kommer fra «trygge førsteland». Førstelandet regnes som det første trygge landet som flyktningen kommer til og kan søke asyl i.

Utlendingsloven sier at syrere kan sendes tilbake til Russland dersom syreren «har reist til riket etter å ha hatt opphold i en stat eller et om­­råde hvor utlendingen ikke var forfulgt, og hvor utlendingen vil få en søknad om beskyttelse behandlet».

Regjeringa mener altså at dersom du har fått opphold i Russland, eller ventes å få opphold i Russland, kan du sendes tilbake dit når du krysser grensa inn i Norge.

Regjeringa vil også instruere UDI om at flyktningen kan sendes tilbake til for eksempel syra etter fem år, dersom forholdene i hjemlandet bedrer seg. Altså får du vite om du kan bo i Norge permanent først etter fem år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!