Asylsøkere stjal båt for å dra til Island

Etter å ha fått avslag på søknaden om asyl i Norge stjal de to ukrainske mennene en båt på Helgelandskysten. Fredag ble de funnet sultne, forfrosne og drivende for vær og vind på Haltenbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De to asylsøkerne har til nå hatt tilhold ved Korgen asylmottak like sør for Mo i Rana. De fikk avslag på asylsøknaden, men valgte å ikke vente på svar på anken siden de trodde at sjansene for å få bli i Norge var små.

- I avhør har de derfor forklart at de bestemte seg for å dra til Island for å søke asyl der, sier politiinspektør Ole Brudevoll ved Kristiansund politidistrikt til avisa Tidens Krav.

Natt til forrige lørdag fant de det de mente var høvelig transport - en 23 fots Fevik lystbåt med en 30 hestekrefters Yanmar-motor. Ekstra drivstoff ble stjålet fra en traktor. Fredag ble de funnet drivende for vær og vind på Draugenfeltet på Haltenbanken - et godt stykke unna Ranfjorden i Nordland der båten ble stjålet.

- Jeg fryktet jo at tyvene hadde dratt langt avgårde med båten min, men at de var dratt så langt, kunne jeg jo i min villeste fantasi ikke drømme om, sier båteier Ronald Langseth (57) til Helgeland Arbeiderblad.

Til politiet har de to ukrainerne fortalt at de kjørte noen døgn før de fikk motortrøbbel. De vet ikke helt hvor mange dager, men påstår at de faktisk har hatt Island i sikte. Samtidig med at motoren sviktet begynte også været å bli verre.

- De anslår bølgehøyden var en fem-seks meter. Hvor lenge de drev vet vi heller ikke, sier politiinspektør Brudevoll.

Etter seks dager til sjøs de observert ved Njord A-plattformen på Draugenfeltet. Supplybåten «Ocean Sky» fikk de to russerne ombord med litt hjelp fra et Sea King-helikopter, og de to forkomne asylsøkerne fikk seg mat og en varm dusj. De hadde hatt både vann og suppeposer i båten, men på grunn av været hadde de ikke fått tilberedt noe mat.

- De hadde utrolig flaks, sier kaptein Svein Jarle Angevik til Tidens Krav.

De to asylsøkerne fremstilles i dag for varetektsfengsling siktet for tyveri av båt.

IKKE HER: De to ukrainerne regnet ikke med å få bli i Norge, så de tjal en båt på Helgelandskysten...
IKKE HIT: De ville til Island, der de trodde sjansene for å få asyl var større...
MEN HIT: Men etter seks dager ble de plukket opp på Draugenfeltet, kalde, sultne og med motorstopp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer