Asylsøkeren gikk amok i retten

Gisseltageren som i går knivtruet en mottaksansatt i Sandnes skapte bruduljer i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Han brølte og skrek på et fremmed språk og reiste seg opp av stolen og sparket denne. Han forsøkte å komme seg ut av rettssalen, men ble stoppet av politiet og lagt i bakken på gangen. Han lå og skrek og gjorde motstand mens politiet hold ham. Det var umulig å gjennomføre rettsmøtet med siktede», skriver dommeren i kjennelsen.
 

Asylsøkeren som i går tok et gissel på Dale mottakssenter gikk regelrett amok i forhørsretten i ettermiddag, der dommeren skulle vurdere om det var behov for varetektsfengsling.

Ikke overraskende fant han behov. 29-åringen blir fengslet ut mars måned.

Med kniv mot strupen

I går ble den irakiske asylsøkeren (30)pågrepet etter en dramatisk gisselaksjon på Dale mottakssenter i Sandnes.

Mannen hadde da holdt en kvinnelig ansatt som gissel med kniven til strupen i flere timer.

Etter at politiet hadde snakket en stund med mannen, valgte han å slippe gisselet og overgi seg frivillig.

Gikk amok

TOK GISSEL: Da irakeren fikk avslag på sin asylsøknad tok han kniven fatt og en kvinnelig ansatt som gissel på Dale mottakssenter. Foto: Alf Ove Hansen
TOK GISSEL: Da irakeren fikk avslag på sin asylsøknad tok han kniven fatt og en kvinnelig ansatt som gissel på Dale mottakssenter. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

Da han i ettermiddag skulle fremstilles for varetektsfengsling i Sandnes forhørsrett gikk mannen amok.

- Han nektet å oppgi personalia. Deretter oppstod det en situasjon som førte til at mannen måtte fraktes tilbake til arresten, opplyser politioverbetjent i Sandnes, Leif Helge Eskeland, til Dagbladet.no.

Som dommer Jannike Bod Østlid selv skriver i sin kjennelse nå i ettermiddag, gikk mannen fysisk til verks inne i rettslokalet. Politivaktene i retten måtte aksjonere for å få kontroll på asylsøkeren.

- Etter seks minutter måtte rettsmøtet avbrytes på grunn av den siktedes oppførsel, opplyser Eskeland.

Da lå 29-åringen skrikende og kavende på gulvet med politivaktene over seg.

Først etter at han var fraktet ut av rettsbygningen og tilbake til arresten kunne forhørsretten fortsette arbeidet.

Allerede straffedømt

29-åringen er siktet for frihetsberøvelse og drapstrusler.

Retten finner at det er skjellig grunn til mistanke, ikke minst fordi han flere ganger sa til politiet og andre ansatte at han skulle drepe den kvinnelige avdelingslederen.

Det ble også funnet en kniv i rommet hvor den ansatte ble holdt mot sin vilje, i tillegg til en kniv 29-åringen hadde på seg.

Forsvarsadvokat Knut O. Eldhuset mente det var unødvendig å fengsle 29-åringen, fordi han samtykker i tvangsinnleggelse på psykiatrisk sykehus. Retten var ikke enig, blant annet av hensyn til rømningsfaren.

Irakeren fikk nylig avslag på asylsøknad. I løpet av de få årene han har bodd i Norge, har 29-åringen allerede rukket å bli straffedømt to ganger.

Ikke overraskende fant retten et tistrekkelig grunnlag for å innvilge politiets begjering om varetektsfengsling.

DRAMATISK: Etter flere timers dramatikk fikk politiet overtalt irakeren til å overgi seg. I dag gikk han amok igjen, inne i forhørsretten i Sandnes.