FÅR IKKE REISE HJEM: Mohammad El Mahmoud (24) vil reise hjem til sin syke far i Libanon. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
FÅR IKKE REISE HJEM: Mohammad El Mahmoud (24) vil reise hjem til sin syke far i Libanon. Foto: Geir Bølstad/DagbladetVis mer

Asylsøkeren Mohammad (24) får ikke reise hjem

Fikk avslag på søknaden og vil reise frivillig, men får ikke lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): For sju måneder siden fikk Mohammad El Mahmoud (24) fra Libanon avslag på asylsøknaden sin i Norge. Nå vil han hjem til sin syke far. Men han får ikke lov til å reise hjem.

- Jeg vil bare hjem til Libanon, sier 24-åringen til Dagbladet.

Han kom til Norge for halvannet år siden, og bor nå vekselvis hos sin søster i Larvik og kjæresten i Oslo.

Mangler nødvendige papirer 24-åringen han ikke noe pass. For å kunne reise ut av Norge og inn i Libanon trenger han ID-papirene som ligger i asylpapirene hans. Men de har han ikke fått utlevert, selv om han sier han har spurt IOM (International Organization for Migration), som er den mellomstatlige organisasjonen som blant annet organiserer hjemsending av asylsøkere, flere ganger.

- Norge bruker tydeligvis store ressurser på å sende hjem asylsøkere. Men jeg, som vil dra frivillig, får ikke. Det er tydeligvis ingen som vil hjelpe meg, sier han.

IOM opplyser at de venter på de nødvendige sakspapirene fra Libanons ambassade i Stockholm. De opplyser at det ikke er uvanlig med lange ventetider i saker som dette.

- Men vi er lei oss over situasjonen han har kommet i, skriver Antonio Polosa i IOM i en epost til Dagbladet.

- Tar tidDagbladet har vært i kontakt med Libanons ambassade i Stockholm, som også dekker Norge. De ønsker ikke å uttale seg spesifikt om denne saken. Men på generell basis sier de blant annet:

- Det tar tid å undersøke saker som dette, sier en ansatt ved ambassaden, som ikke ønsker å navngis.

- Vi trenger informasjon og dokumentasjon, og det er ikke bare for oss å sende en epost. Det er ikke noe godt elektronisk system for dette, og vi må sende våre henvendelser til utenriksdepartementet i Libanon. De tar så kontakt med innenriksdepartementet, som sender det videre til sikkerhetskontoret.

Ambassaden opplyser at vanlig saksbehandlingstid er tre-fire måneder, men at det varierer fra sak til sak.

- For å finne ut om det er snakk om riktig person, må de dra til området personen kommer fra og skaffe bilder og bekreftelser som viser at vedkommende snakker sant. Disse tingene tar tid. Det er en snakk om en administrativ sirkel. En kan kalle det byråkrati, en kan kalle det noe annet, men det er slik det er, sier den ambassadeansatte.

20 prosent får ikke lov å reiseEl Mahmoud har altså ventet dobbelt så lenge som det som anses som vanlig saksbehandlingstid. Han frykter han må vente i flere måneder til.

- Jeg har gjort det jeg har fått beskjed om å gjøre. Jeg er sliten. Det er et psykisk press å bare gå og vente, sier han.

24-åringen er langt fra den eneste personen i Norge som har fått avslag på asylsøknaden og som ikke får reise til hjemlandet.

Aftenposten har skrevet at 10 prosent av de som søker om frivillig hjemreise ikke får tillatelse til dette fra politiets utlendingsenhet (PU), som sikkerhetsvurderer asylsøkerne. Ifølge IOM er dette tallet feil, og anslaget for 2009 er hele 20 prosent.

PU lar eksempelvis ikke straffedømte reise alene. Andre blir nektet retur fordi politiet ikke tror på deres vilje til å gjennomføre returen.