Asylsøkeren Yawar (19) måtte lete etter mat i søppelkasser da norske myndigheter stoppet utbetalingene. 17. mai ble han funnet druknet .

Etter tortur, trusler og fengslinger kom Yawar fra Pakistan til Norge. Han ble ikke lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Han gikk langs veiene om natta på jakt etter mat. Det var grusomt å være vitne til, sier en tidligere ansatt på asylmottaket Isebakke utenfor Halden, der 19 år gamle Yawar bodde sine siste dager. Yawar Sultan Jat kom til Norge for å få et bedre liv i august i fjor. I vinter fikk han avslag på asylsøknaden, og beskjed om å forlate landet.

Fryktet for livet hans

Yawar ble sendt hit fra Pakistan av familien sin. De fryktet for livet hans etter tortur, trusler og fengslinger. Dagbladet har fått tilgang til dokumenter og brev fra familien, UDI, asylmottaket og guttens advokat. Dokumentene viser at Yawar og familien hans tilhører et kontroversielt muslimsk samfunn kalt Ahmedya, og dette er ifølge Yawars far årsaken til at gutten ble plaget hjemme i Pakistan. I Pakistan fikk han psykiatrisk behandling for traumer etter volden han var blitt utsatt for.

-  Foreldrene var redde for ham. De valgte å sende ham fra seg. Yawar avbrøt ingeniørutdannelsen, og satset alt på tryggheten i Norge, sier guttens advokat, Trygve Tveter.

Fikk avslag og sultet

Men 1. mars stanset alle utbetalinger fra UDI til gutten, i tråd med det nye regelverket.

-  Vi fikk brev fra UDI der det sto at Yawar ikke lenger hadde rett til å motta penger eller å bo på mottaket. Vi lot ham likevel få beholde rommet sitt. Namsmannen, som skulle stå for utkastelsen, hadde nemlig ikke tid til å stenge gutten ute umiddelbart. Men penger til mat hadde han ikke. Og vi kunne ikke gi ham noe, sier en tidligere ansatt på Isebakke mottak.

Faren hjemme i Pakistan var fortvilet. Dagbladet har fått kopi av brevene han sendte til norske myndigheter. Her ber han om at myndighetene lar sønnen få bli. Faren ønsket ikke at Yawar skulle komme hjem igjen. Så 19-åringen ble værende - uten penger til mat.

-  Han var alltid høflig og blid. Men jeg skjønte at han hadde det vondt. Da myndighetene sluttet å gi ham penger, ble han syk. Han spiste jo aldri, sier Ali fra Irak, som også bodde på Isebakke. Ali ville gjerne hjelpe, men Yawar var for stolt til å be om andres mat, og for snill til å stjele.

Ble stadig sykere

Etter hvert ble naboene til mottaket urolige. Flere av dem skal ha ringt til politiet. De likte ikke at Yawar rotet i søpla om nettene.

-  Da han kom til oss, hadde han venner og var en blid gutt. Men han ble sykere og sykere. Vi ringte UDI, men fikk høre at det er offisiell politikk å stoppe utbetalinger, sier en av mottaksarbeiderne. Men de ansatte orket ikke gjennomføre politikken. 30. mars skrev de brev til UDI:

«Han går rundt og ser veldig sulten og syk og trett ut, han prater ikke med noen. Slik situasjonen er nå, så har ingen sett at han har laget seg mat eller spist på mange dager. Det er mange som har sett ham gå langs veien til Halden på kvelden. Han går og sjangler og har problemer med å bevege seg. Noen har sett at han har stått og leitet i søppeldunkene. Enten må vi få utbetale ham penger til mat, eller så må han bli hentet og sendt ut. Vi kan ikke la ham sulte i hjel her,» het det i et utdrag fra brevet fra de ansatte. Fem dager seinere forsvant Yawar Sultan Jat.

-  Vi hadde bestemt oss for å kjøpe mat til ham av penger fra egen lomme. Det er ikke mulig å se på at et menneske sulter i hjel, sier mottaksarbeideren.

De ansatte forsto det slik at UDI bestemte seg for å trosse regjeringens instruks, og skulle ha bevilget Yawar litt penger.

Druknet

Men da var det for seint. Den unge gutten hadde gått uten mat og penger i over en måned. 5. april forsvant fra mottaket.

17. mai ble Yawar funnet druknet. Det var ingenting som tydet på at noe kriminelt hadde skjedd, konkluderte politiet. De foretok ingen andre undersøkelser.

-  Han var blitt helt apatisk. Jeg burde kanskje skjønt at han ville komme til å gjøre noe sånt, sier den tidligere ansatte. Ali og de andre på mottaket ble skremt.

-  Hva var det de tenkte skulle skje når de ikke ga ham mat? spør Ali.

DØD: Yawars foreldre fryktet for sønnes liv og sendte ham til Norge. 17. mai i år ble han funnet druknet. I over en måned hadde hadde han gått uten mat og penger. Foto: Privat
MISTET VENNEN: Ali mistet sin kamerat Yawar, som han bodde sammen med. - Jeg skjønte at han hadde det vondt, sier han ved stedet Yawar ble funnet.