HOPPET I DØDEN: Etterforskere på stedet der familien på tre, opprinnelig fra Russland, hoppet i døden fra 15. etasje. Foto: David Cheskin/Pa Photos/SCANPIX
HOPPET I DØDEN: Etterforskere på stedet der familien på tre, opprinnelig fra Russland, hoppet i døden fra 15. etasje. Foto: David Cheskin/Pa Photos/SCANPIXVis mer

Asylsøkerfamilie hoppet i døden fra 15. etasje

Far, mor og sønn hadde fått avslag på asylsøknaden i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det som ser ut til å være tre tragiske selvdrap ryster nå Storbritannia.
 
I Glasgow bandt en fortvilet asylsøkerfamilie seg sammen med tau og hoppet i døden fra en høyblokk.

Likene av de tre ble funnet på bakken utenfor det 30 etasjer høye leilighets-komplekset søndag morgen. De ble funnet omgitt av knuste møbler, som var blitt brukt til å bryte gjennom nettinggjerdet på balkongen i 15. etasje.

Mye tyder på at familien, som opprinnelig var fra Russland, begikk selvmord av frykt for å bli tvangsreturnert til hjemlandet etter å ha fått avslag på asylsøknaden i Storbritannia.

Truet med selvmordFaren, som ifølge The Guardian var 43 år gammel og tidligere jobbet for russisk etterretning, skal ha fortalt naboer at han fryktet for hva som ville skje dersom han, kona og sønnen i 20-årene ble sendt hjem.

- Han fortalte meg at dersom de dro tilbake ville myndighetene drepe ham, og han sa: «Dersom immigrasjonsmyndighetene kommer for å hente meg, vil jeg drepe meg selv, sier nabo Mohsen Maroofi (30) til avisa Daily Mail.

Den 30 år gamle iraneren sier han ikke tok trusselen på alvor. De nedslitte høyblokkene i Glasgows Red Road huser mange asylsøkere og flyktninger fra blant annet Kosovo, Iran, Irak, det tidligere Sovjet og fra Afrika. Mange av dem i samme situasjon som denne familien.

De tragiske dødsfallene har nå utløst krav om at britiske immigrasjonsmyndigheter skal granskes, ikke bare for sin rolle i denne saken, men også med tanke på å få ned den generelle saksbehandlingstiden, som kan drøye opp mot flere år.

Den fatale avgjørelsen om å hoppe fra 60 meters høyde, ble trolig tatt etter at familien hadde fått avslag på asylsøknaden og fryktet at en tvangsretur var nært forestående. Til naboer skal den russiske familiefaren ha sagt at de ville bli hentet med tvang 10. mars.

Trengte hjelpBritiske immigrasjonsmyndigheter benekter påstandene fra naboer om at de skal ha vært i høyblokkene sist helg på jakt etter asylsøkerfamilien. De sier et endelig utvisningsvedtak ennå ikke var fattet.

Men familien på tre hadde mistet all økonomisk støtte, og var blitt bedt om å forlate leiligheten de leide. I stedet ble de bedt om å søke hjelp hos det skotske flyktningrådet og andre veldedige organisasjoner.

Britiske myndigheter har ikke offentliggjort identiteten på de døde, av hensyn til pårørende i hjemlandet som ikke er varslet. Familien kom til Storbritannia i november 2007, og til Glasgow i Skottland i fjor høst.

Før det hadde søkt om asyl i Canada, der de oppholdt seg fra 2000 til 2007. Familien skal imidlertid ha havnet på kant med kanadiske myndigheter, og forlot landet.

- Falske premisserBoligblokkene i Red Road, også kalt Read Road Towers, var en gang Europas høyeste og et stolt landemerke på Glasgows skyline.

I dag har de forfalt og er klare til å rives. De falleferdige leilighetene leies av veldedige organisasjoner, som tilbyr husly til asylsøkere. En av dem er Seyed Ali Ghasemi (28) fra Iran. Han sier han kan forstå desperasjonen som drev familien til å begå det som antas å være selvdrap.

- Det er veldig, veldig trist. De var redde, og de hadde fått nok av alt, sier han.

Robina Qureshi, som jobber med å tilby hjelp til asylsøkere og flyktninger, sier den tragiske saken illustrerer behovet for å endre asylprosessen.

- Denne saken setter store spørsmålstegn ved måten asylsøkersystemet fungerer i Storbritannia, sier hun.

- Det nåværende systemet er basert på falske premisser om at alle asylsøkere har noe å skjule.

FORFALL: Dette var en gang Europas høyeste blokker. I dag er de falleferdige og huser mange flyktninger og asylsøkere i samme fortvilte situasjon som de som valgte å ta livet av seg. Foto: David Cheskin/Pa Photos/SCANPIX
FORFALL: Dette var en gang Europas høyeste blokker. I dag er de falleferdige og huser mange flyktninger og asylsøkere i samme fortvilte situasjon som de som valgte å ta livet av seg. Foto: David Cheskin/Pa Photos/SCANPIX Vis mer