Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsøkerne i Vestleiren - Det er som om de leker med oss

Tamara (45) og Majed (43) og familiene deres lever i Norge på lånt tid, men gleder seg over asylstansen i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Siden fredag har det vært full stans i utsendingen av asylsøkere over Storskog, og i dag gikk Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ut og sa at de ikke ville ta imot asylsøkere som har oppholdt seg i Russland på feilaktig grunnlag.

Asylsøkerne i Vestleiren i Finnmark gleder seg over den midlertidige stansen i returer.

- Akkurat nå er vi veldig glade. Vi vet ikke hvor lenge det vil vare, og skulle ønske det var norske myndigheter som stanset utsendingene og ikke russiske myndigheter, sier Tamara Bourai.

Lite informasjon Den syriske 45-åringen forteller at asylsøkerne ble informert om asylstansen på et møte i går, og sier dette er første gang asylsøkerne er blitt ordentlig informert om hva som faktisk er ståa for utsendingene. 

Hun bodde på Storslett mottak da politiet plutselig banket på døra i 4-tiden om natta og tok dem med seg til Vestleiren for fire dager siden. Før det bodde både hun og Majed i Russland i to og et halvt år før de i høst flyktet til Norge over Storskog.

Føler seg lurt De føler seg lurt av norske myndigheter som nå vil sende dem ut av landet uten å realitetsbehandle asylsøknadene deres, og synes det er vanskelig å leve med usikkerheten om at de plutselig kan bli sendt ut.  

- Det er som om de leker med oss. En dag får vi høre en ting, en annen dag får vi høre noe helt annet. Det er stor forvirring, og en forferdelig følelse å ikke kunne si til sønnene mine at jeg vet hva som skjer dagen etter, sier Bourai.  

Redd for å bli sendt til Syria Politiets utlendingsenhet svarer slik på kritikken fra Bourai:

- De som oppholder seg ulovlig i Norge vet at de vil bli uttransportert av politiet hvis de ikke reiser hjem på egen hånd. Det er ikke slik at vi løpende orienterer den enkelte søker om overordnede føringer for retur til aktuelle land. Personer som sitter i mottak kan ha kontakt med hvem de ønsker, som for eksempel interesseorganisasjoner, advokat eller media. Når det gjelder den enkeltes status i forbindelse med pågripelse eller frihetsberøvelse, er PUs rolle å informere i henhold til dette, sier Tuva Blikom i PU.

Hva som er grunnen til at de flyktet til Norge i høst, vil de ikke forklare av frykt for å få bråk med russiske myndigheter hvis de blir sendt ut av Norge. Visumet til den ene av Bourais sønner går ut allerede om fire måneder.

- Det eneste jeg kan si er at jeg er redd mine to voksne sønner skal bli sendt i militæret i Syria når visumet deres går ut i Russland. I tillegg er det en annen, spesiell årsak, som jeg ikke kan fortelle, sier Bourai, som betegner det som et «sikkerhetsproblem».

- Vi levde i Russland i to og et halvt år og forsøkte å starte et godt liv der. Jeg er ikke sånn at jeg ønsker å ta med meg ungene og flytte fra plass til plass, så jeg hadde ikke flyktet hvis det ikke var nødvendig, sier hun.

Majed Andar og familien har ett år på seg i Russland før visumet deres går ut hvis han blir deportert.

Heller ikke han vil ut med hele forklaringen til at han kom til Norge, men sier sønnens sykdom er en årsakene. Med den visumtypen han hadde i Russland, hadde den skolioserammede gutten nemlig ikke rett på sykehusbehandling, påstår han.

- Det er ikke hele forklaringen, men litt av den, sier syreren, som frykter at han vil bli sendt i militæret i Syria hvis han blir sendt tilbake til Russland.

GLAD: Tamara fra Syria sier hun må glede seg over den midlertidige stansen i returer så lenge den varer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GLAD: Tamara fra Syria sier hun må glede seg over den midlertidige stansen i returer så lenge den varer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media