Asylsøkerne kan koste 40-50 milliarder de neste fem årene

Statsminister Erna Solberg orienterte Stortinget i dag. Knut Arild Hareide advarer mot å bruke bistandsmidler til fattige for å håndtere flyktningstrømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er estimert at det vil komme 23 000 asylsøkere i år, og 33 000 asylsøker i 2016. Dette innebærer store kostnader. Det er allerede nå varslet at flere tall må oppjusteres. Vi vil få ekstrautgifter på flere milliarder i 2016. Skulle 40-50 000 asylsøkere få opphold, vil utgiftene bli 40-50 milliarder de neste fem årene, sier Erna Solberg, og legger til:

- Bosettingsabreid kommer til å bli svært krevende framover. Integreringen blir helt sentral for å håndtere denne situasjonen. De må komme raskt ut i arbeid, og da må de få muligheten til å lære norsk raskt.

Hun presenterte også ferske tall for Stortinget.

- Den kraftige økningen av asylsøkere i Europa, har også ført til en økning av asylsøkere til Norge. I september kom 4900 asylsøkere. Det er en særlig stor økning av asylsøkere fra Syria. Nærmere 1100 asylsøkere har kommet inn via Finnmark. De fleste som har fått opphold er fra Syria, Afghanistan og Eritrea, sier Erna Solberg.

Hareide advarer Solberg Solberg sier at flyktningstrømmen får konsekvenser for statsbudsjettene framover.

- Norge må våre foreberedt på å bruke mer på humanitær bistand, og tenke langsiktig. Vi må bruke mer av bistandsmidlene på migrasjonsutfordringene. Det historisk høye antallet asylsøkere som er kommet til Europa den siste tiden, setter på prøve vår evne til å ta dem i mot. Tysklands siste prognose ligger på 800.000 flyktninger, men også det kan bli justert opp, sier Erna Solberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.