Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsøkernes smykker skal også dekke helseutgifter

Smykkeloven i hardt vær.

SKAPER STRAMMERE KÅR: Innvandringsminister Inger Støjberg har forsvart den utskjelte innstrammningene i asylovene og tidliger uttalt at de ikke strider mot menneskerettighetene. Foto: NTB Scanpix
SKAPER STRAMMERE KÅR: Innvandringsminister Inger Støjberg har forsvart den utskjelte innstrammningene i asylovene og tidliger uttalt at de ikke strider mot menneskerettighetene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går vedtok Danmark den omstridte smykkeloven, hvor målet er å sidestille asylsøkere med personer som mottar kontanthjelp.

Men mottakere av kontanthjelp trenger ikke å betale for sine helseutgifter, men det kan asylsøkerne måtte gjøre, skriver Jyllands-Posten.

- Asylsøkere som har tilstrekkelige midler skal betale for sine egne helseutgifter, opplyste utlendendinsdepartementet til avisa.

- Skal sikre likhet Helsetutgiftene omfatter for eksempel besøk til fastlegen, legevakten eller innledende behandling hos psykolog eller psykiater, men ikke ved ulykker eller fødsler.

Kritikken av smykkeloven har til nå handlet om at myndighetene kan konfiskere asylsøkeres verdisaker og pengebeløp over 10 000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold, men regjeringens argument har hele tiden vært å sikre likhet for alle borgere av Danmark.

- Hensikten med loven er å sikre likhet mellom asylsøkere og dansker. De som har mulighet til å forsørge seg må gjøre det selv, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen i forrige uke.

- Ikke rettferdig Ifølge advokatforeningen Udlændingeretsadvokater er ikke dette en rettferdig sammenlikning, fordi danske borgere på sosialhjelp har tilgang til helsetjenester uten betaling.

- Det gir ikke mening å sammenlikne de to gruppene. Man konfiskerer for eksempel ikke verdiene til de som mottar kontantstøtte, og man ber dem heller ikke om å bruke verdiene til å betale for legebesøk, sier foreningsformann Jytte Lindgård til avisa.

Danskenes omstridte innstramning av asylovenen har skapt internasjonal oppsikt, men mandag forsvarte danskenes innvandringsminister Inger Støjberg lovene i EU-parlamentet hvor hun uttalte at utlendingene bosatt i landet har tilgang til gratis legehjelp.

Men til Jyllands-Postens forteller Støjberg at denne tilgangen ikke gjelder for asylsøkere i den perioden de søker asyl.

- Det er ikke en full likestilling av danske sosialhjelpsmottakere og asylsøkere, og regjeringen har aldri heller hevdet det, skriver Støjberg i en e-post til Avisa.

Kan bryte med menneskerettighetene Reaksjonene både innad i Danmark og internasjonalt har ikke latt vente på seg. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, er blant dem som reagerer kraftig.

På sin Facebook-side har han publisert et innlegg hvor han lister opp en rekke bekymringsfulle punkter ved den nye smykkeloven. Han skriver også at tiltakene kan stride mot en rekke menneskerettighetskonvensjoner Danmark er pliktige til å følge.

- EUs svikt i å komme til enighet om en felles innvandringspolitikk leder et kappløp mot bunnen blant medlemslandene. Å forsøke å dytte problemene over til sine naboer er ikke en bærekraftig strategi, skriver Annan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media