Asylsøknad avvist på 10 minutter

Mulla Krekars søknad om politisk asyl i Nederland ble avslått på 10 minutter. Trolig blir avslaget påklaget. Samtidig har Krekar i dag innlevert sitt pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar var i dag i et møte med politiet i Oslo. Der overleverte han sitt reisepass til politiet, slik han er blitt bedt om av UDI. Om han nå kan resie til Nederland er derfor uklart, men om nederlandske myndigheter ønsker han velkommen, håper han at han kan få reise. Men før han er velkommen må nederlandske myndigheter gi han politisk asyl. Han har fått avslag en gang. Det tok 10 minutter å behandle søknaden, melder NRK. Nå vurderer Krekar å klage på avslaget fordi det ble begått saksbehandlingsfeil.

- Men, jeg vil helst bo i Norge, sier Krekar.

Søkte i fengselet

På en pressekonferanse i ettermiddag understreket Krekars advokat at hans klient søkte om politisk asyl i Nederland før Erna Solbergs i går offentliggjorde sitt utvisningsvedtak.

Mulla Krekar søkte om politisk asyl da han satt varetektsfengslet i Nederland i fjor. Årsaken var at Krekars posisjon i forhold til å kunne få bo videre i Norge, ikke var avklart da han satt i varetekt.

Saksbehandlingsfeil

- Det er gjort en del formelle feil i forbindelse med behandlingen av asylsøknaden i Nederland. Blant annet er ikke Krekar intervjuet av nederlanske myndigheter, noe han skal, sier Meling.

To representanter fra nederlandske myndigheter kommer til Oslo for å ha samtaler med Krekar i morgen og lørdag.

Krekar ble overraskende løslatt i januar i år da nederlandsk rett kom til at han ikke kunne utleveres til Jordan. Der er han mistenkt for å ha befatning med heroinsmugling.

Vurderer uavhengighet

I går instruerte Høyre-statsråd Erna Solberg UDI til å utvise mulla Krekar. Kort tid etter varslet advokat Brynjar Meling at vedtaket om utvisning ville bli påklagd til utlendingsnemda. Om Krekar klager saken sin inn for Utlendingsnemda, kan Erna Solberg overprøve klagen hans der også, ifølge utlendingsloven.

- Vi kommer trolig til å stille spørsmålstegn ved nemdas uavhengighet når Solberg kan overprøve deres vurderinger, sier Brynar Meling.

På Dørums bord

Han mener det blir relativt meningsløst om den samme personen kan benytte sin instruksjonsrett overfor en klagenemd når statsråden allerede har flagget sitt syn i saken.

- Det kan ikke være demokratisk, sier Meling.

Om instruksjonsretten fortsatt skal gjelde for nemda, mener Meling at en settestatsråd må behandle saken. Han mener justisminister Odd Einar Dørum er den som virker mest opplagt som en kandidat til denne jobbeb.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 173900022


Varnish cache server