Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsplid på grasrota i Ap

Ap-veteraner er kritiske til eget parti etter asylkaoset i nord. De får støtte fra flere av partiets fylkesledere, som mener partiet ikke er tydelig nok i asylpolitikken.

FÅR KRITIKK FRA VETERANER:  Ap-ledelsen har de siste dagene fått kritikk fra flere i egne rekker, men fylkeslederne er delt. Flere av dem mener partiet kunne vært tydeligere om asylpolitikken, spesielt i forhold til Frp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅR KRITIKK FRA VETERANER: Ap-ledelsen har de siste dagene fått kritikk fra flere i egne rekker, men fylkeslederne er delt. Flere av dem mener partiet kunne vært tydeligere om asylpolitikken, spesielt i forhold til Frp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ringerunde til 17 av 19 fylkesledere i Arbeiderpartiet, viser at det er uenighet blant fylkeslagene om hvordan Ap har håndtert flyktningkrisa i nord og dragkampen med Frp. 

- Våre ordførere er litt i stuss. Det er flere medlemmer hos oss som mener at vi burde vært tydeligere, men jeg pleier å ta interne saker internt. Det er mye diskusjoner i partiet nå, for å si det sånn, sier leder Truls Vasvik i Vestfold Ap til Dagbladet.

Kritiserer eget parti De siste dagene har flere Ap-politikere åpent kritisert sitt eget parti. Ap-veteran Thorbjørn Berntsen ber partiet ta grep, si klarere fra og slå hardere ned på hatretorikken. Ap-veteran Grethe Fossum maner overfor TV2 til opprør og sier hun opplever Ap-ledelsen som «i ledtog med Fremskrittspartiet».

Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier «Ap bør slutte å konkurrere med FrP om å være tøffest».

- De som ikke oppfyller kriteriene for opphold, må sendes i retur så raskt som mulig, men vi må ikke la panikken over egen oppslutning på meningsmålingene gjøre at Frp får diktere flyktningpolitikken i ord og handling. Da taper vi sakte, men sikkert oss selv. Det gjelder både mitt eget parti og Høyre, skrev Sandvik på bloggen sin fredag.

Sørtrønderen får støtte fra Ap-nestleder May Britt Lagesen i nabofylket Nord-Trøndelag. Hun avviser at Ap løper etter Frp's asylpolitikk, men mener partiet ikke har klart å synliggjøre sin politikk på området.

- Det er en stor og alvorlig sak, og vi har naturligvis hatt mange diskusjoner om dette internt. Når det stilles spørsmål ved det grunnleggende verdisynet til Ap, er det viktig at vi tar det innover oss og ser om vi kommuniserer godt nok. Mange av oss, meg selv inkludert som nestleder, opplever at vi må klare å synliggjøre vår politikk bedre enn vi har gjort til nå. Jeg opplever at vi ikke tydelig nok klarer å få fram hva vi står for i asylpolitikken. Tore O. drar opp en viktig debatt, sier Lagesen til Dagbladet.

Fylkespartiet i Buskerud melder at Sandviks uttalelser har bred støtte blant lokallagene i fylket.   

Debatt på grasrota Grunnen til at Norge nå kan sende asylsøkere tilbake til Russland, uten at søknaden realitetsbehandles, er ei innstramning i utlendingsloven fra november. Den var Ap med på.

Nå går debatten om Storskog også i lokallagene i Ap.

- I høst hadde vi dem som mente det var nødvendig å være med og ta grep med disse innstramningene, når situasjonen var som den var. Andre mente at dette ikke var en krise og at vi ikke burde være med. Slik er det nå også. Vi har engasjerte folk som mener ulike ting, sier fylkesleder Stein Erik Lauvås i Østfold Ap.

- Det er viktig at folk kastet seg inn i diskusjonene og er engasjerte, fordi da får vi fram de faktiske forskjellene. Å legge lokk på debattene er sjelden god medisin, sier Østfold-lederen.

- Er du enig med Tore O. Sandvik?

- Tore Sandvik sier mye bra, han. Det er ingen grunn til å framstå som «tøffest». Ap må være med og sørge for at vi har en asylpolitikk som ivaretar Norges internasjonale forpliktelser og asylinstituttet som sådan, også når det blir krevende tider, sier Lauvås til Dagbladet.

- Kunne vært tydeligere Nestleder Solveig Willis i Sogn og Fjordane Arbeiderparti sier tilbakesendingen av asylsøkere over Storskog har gått «noe fort i svingene». Hun mener Ap ikke har klart å kommunisere, godt nok, at utgangspunktet deres er en human asylpolitikk.

- Vi kunne nok fått fram forskjellene (mellom Frp og Ap journ.anm.) tydeligere. Jeg tror ikke det er panikken over velgerne som er grunnen til at det er blitt sånn, det er nok det at vi ikke har fått tydelig nok fram hva som er bakgrunn for våre standpunkter, sier Willis.

- Viktig å få konkretisert - Vi har ikke diskutert saken i fylkespartiet de siste dagene. Det er viktig for oss å nå få konkretisert veldig tydelig hva Ap vil, ut ifra den situasjonen som nå er. Det haster det å få gjort, sier fylkesleder Terje Lien Aasland i Telemark Ap.
- Mener du at Ap nå konkurrerer med Frp om å være tøffest?

- Når vi ikke har konkludert i innstrammingstiltakene og hvordan vi ville håndtert situasjonen, da legitimerer du det som kommer fra regjeringa. Det er viktig at vi raskt får konkretisert både forholdene til instruksen og innstrammingstiltakene, svarer Aasland.

- Urettferdig Det er klart delte meninger blant fylkeslederne. Flere går ut og støtter ledelsen, blant annet fylkeslederne i Hedmark og Møre og Romsdal.

- Jeg tror ikke det er så stort sprik i partiet som mange prøver å framstille det. Vi er ganske så enig i Ap om at vi er nødt til å ha en innvandringspolitikk som gjør at vi har kontroll over dem som kommer, og slik at vi igjen kan sikre en god integrering. Men de som trekker paralleller mellom de Ap og Frp sin asylpolitikk, skyter ganske langt over mål, sier Bjørnar Selnes Skjæran i Ap Nordland.

- Jeg er ikke helt med på at Jonas fortjener kritikk, for jeg synes han flere ganger har vært ute og sagt at han synes Frp sin retorikk er krevende, og at det representerer et annet verdisyn enn det vi står for i Ap, sier fylkesleder John Rolf Næss i Ap Aust-Agder til Dagbladet. 

- Min oppfatning er at vi hele tiden har vært tydelig på å ta avstand fra retorikken. Vi må fortsette å slå ned på retorikken til Frp, fordi Frp utnytter situasjonen ved å bruke sin retorikk mot dem de har inngått et forlik med, sier leder Arne-Christian Mohn i Ap Rogaland.

Fire av de 17 fylkeslagene Dagbladet har vært i kontakt med, ønsker ikke å kommentere saken. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media