- Asylstrømmen setter vennskap i bygda på prøve

Leder i Hemsedal Frp sier massetilstrømmingen av asylsøkere splitter bygda i to.

BRANT NED: Administrasjonsbygget på Hemsedal statlige asylmottak brant ned til grunnen denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BRANT NED: Administrasjonsbygget på Hemsedal statlige asylmottak brant ned til grunnen denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  I løpet av noen få måneder, har den lille skikommunen fått tre nye akuttmottak for flyktninger. Nå bor 600 flyktninger i bygda med 2400 fastboende - helt uten at kommunen har hatt noe å si i saken.  

Leder Tor Grøthe i Hemsedal Frp har vært blant de tydeligste skeptikerne:    

- Dette er en økende konflikt i ei lita bygd, sier han til Dagbladet. 

Han opplever at innvandringen har blitt «tredd nedover hodet» på hemsedølene, og synes UDI burde ha hatt en bedre dialog med kommunen. Politikeren - som røk ut av kommunestyret etter et dårlig valg i høst - mener folket og kommunen har fått for lite informasjon.  
Resultatet av asylstrømmen har blitt at bygda er delt i to, mener han: 

- Stemninga har snudd - Vi som er skeptiske til denne politikken, sliter i større grad med å akseptere de som er positive til den store asyltilstrømmingen, og motsatt. Det blir en polarisering i bygda, der miljøer holder seg borte fra hverandre. Vennskapet mellom venner og og bekjente i bygda blir satt på prøve, og situasjonen medfører at flere av oss tar avstand fra hverandre, sier Grøthe.  

Brannen i Hemsedal statlige mottak fikk stor oppmerksomhet i flere medier denne uken, ettersom flere asylmottak har blitt påtent i Sverige denne høsten. 

Politiet har foreløpig ingen grunn til å tro at brannen var påtent - men har beslaglagt en bensinkanne fra brannruinene.

Ingen Dagbladet har snakket med i Hemsedal, tror noen kan ha tent på med vilje. Det tror heller ikke Grøthe. 

- En slik ugjerning tror jeg ikke det er Hemsedals befolkning som har gjort, men situasjonen slik den er nå, har dreiet fra å være veldig positiv til mer skepsis i befolkningen, sier Grøthe.     

Stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) synes det er uheldig at en enkeltkommune får en så stor belastning - og håper brannen viser seg å ikke være påtent.

- Vi har advart mot denne situasjonen tidligere, og vi synes ikke det er bærekraftig å ta imot så mange mennesker på kort tid, slik det har skjedd i Hemsedal, sier Wold.

Avhengig
De to Frp-politikerne er ikke de eneste som reagerer. Også ordfører Oddvar Grøthe (Sp) synes antallet asylsøkere i kommunen er for høyt, og misliker at UDI ikke tok med kommunen på råd da skihotellene i bygda besluttet å åpne sine dører for flyktningene i høst. 

Den økte asylstrømmen er nemlig en belastning for det kommunale tjenestetilbudet.

LES OGSÅ: 600 asylsøkere setter Hemsedal på prøve

UDI kan imidlertid ikke ta hensyn til de lokale forholdene. Asylstrømmen til Norge ser ikke ut til å stanse med det første, og etaten er helt avhengig av alle akuttplasser de kan få. 

- Vi skjønner at det kan være en utfordring for både store og små kommuner. Men på grunn av det akutte behovet må vi ta i bruk alle tilbud som er mulig, uavhengig av hvor plassene er, sier kommunikasjonsrådgiver Martin B. Andersson i UDI. 

- Ser UDI at det kan være uheldig at kommunene ikke får medbestemmelsesrett?

- Det er et politisk spørsmål, så det må du ta med Justis- og beredskapsdepartementet, sier Andersson.  

Dagbladet har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i forbindelse med saken, men har så langt ikke lyktes. 

SKEPTISK: Leder Tor Grøthe i Hemsedal Frp er skeptisk til at kommunen har tatt imot så mange flyktninger, men har liten tro på at brannen er påtent. Foto: Privat.
SKEPTISK: Leder Tor Grøthe i Hemsedal Frp er skeptisk til at kommunen har tatt imot så mange flyktninger, men har liten tro på at brannen er påtent. Foto: Privat. Vis mer