Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Asyltilstrømningen kan få voldsomme konsekvenser for vårt samfunn

Ett av tiltakene Sylvi Listhaug presenterer, er langt strengere krav for å få permanent opphold i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag setter innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i gang arbeidet med å stramme inn reglene for å få permanent opphold i Norge. Justis- og beredskapsdepartementet fremmer nå et høringsnotatet med forslag til flere endringer i reglene.

- Regjeringen foreslår nå å stramme inn asylpolitikken. Asyltilstrømningen kan få voldsomme konsekvenser for vårt samfunn. Derfor har vi behov for innstramminger. Det er viktig å være i forkant, sier Listhaug.

Europas strengeste Hun har nå presentert et forslag for det som kan bli blant Europas strengeste asyl- og innvandringspolitikk.

- Varig opphold er et gode som må begrenses. Vi ønsker å skjerpe krav for permanent oppholdstillatelse, sier Listhaug.

Det foreslås derfor skjerpede krav for permanent oppholdstillatelse. De som ønsker permanent opphold skal måtte avlegge en avsluttende prøve i norsk og samfunnskunnskap.

- Du er nødt til å gjøre en ordentlig jobb for å få disse godene, sier hun.

- Alle punktene er en oppfølging av asylforliket som ble lagt fram i november, men regjeringen står fritt til å fremme de forslagene som vi mener det er behov for, sier Listhaug til Dagbladet.

Alvorlige konsekvenser Listhaug håper nå at samarbeidspartiene ser at disse forslagene er helt nødvendige.
 
- Det kan komme så mange som 100 000 til Norge i løpet av 2016. Det kan få alvorlige konsekvenser og vi er derfor nødt til å stramme inn, sier hun.

Det foreslås blant annet en bestemmelse som «gir departementet hjemmel til å beslutte ankomst direkte fra et nordisk naboland som et selvstendig grunnlag for å nekte realitetsbehandling av søknad om beskyttelse (asyl) etter utlendingslovens §32».

Regjeringen viser i forslaget til at Sverige har innført en liknende bestemmelse. Ifølge forslaget ønsker regjeringen å gi politiet myndighet til å beslutte at en søknad ikke skal realitetsbehandles og også utvide politiets myndighet til å omfatte fysisk bortvisning på grensen.

Perioden for å få permanent opphold i Norge utvides fra tre til fem år. Departementet sender også på høring forslag om at det skal innføres krav om norsk- og samfunnskunnskap og i tre år før det gis permanent opphold.

Andre endringer:

•Det foreslås en forskriftshjemmel som gir adgang til å gi midlertidig oppholdstillatelse uten å ta endelig stilling til beskyttelsesbehovet. Den midlertidige oppholdstillatelsen gir ikke rett til permanent opphold, og gir heller ikke grunnlag for familieinnvandring.

- SLIK BLIR ASYL-POLITIKKEN I 2016:  Listhaug presenterte høringsforslaget i Nydalen i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- SLIK BLIR ASYL-POLITIKKEN I 2016: Listhaug presenterte høringsforslaget i Nydalen i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

• Regjeringen vil gjeninnføre skillet mellom personer som har krav på opphold etter FNs flyktningkonvensjon, og dem som har krav på vern mot retur til hjemlandet etter det menneskerettslige returforbudet.

• Enslige mindreårige asylsøkere skal gis beskyttelse fram til fylte 18 år. Det skal da foretas en ny ordinær vurdering, som avgjør om utlendingen fyller vilkårene for beskyttelse eller opphold i Norge på annet grunnlag.

• Regjeringen foreslår å endre utlendingslovens slik at utlendinger som er nektet realitetsbehandling av sin asylsøknad etter loven, og som ikke er gitt utreisefrist, kan utvises.

• Det foreslås krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. I tillegg foreslås det at søknad om familiegjenforening bør kunne avslås dersom utlendingen ikke har permanent oppholdstillatelse i Norge, og familiegjenforening er mulig i et tredjeland som landet familien samlet sett har sterkere tilknytning til.

• Departementet vil endre introduksjonsloven slik at også personer mellom 55 og 67 år må gjennomgå opplæring i norsk og samfunnsfag.

• Asylsøknader skal kunne avslås hvis det foreligger tungtveiende innvandringsregulerende hensyn, som manglende bidrag til å avklare egen identitet.

* Regjeringen foreslår at klagefristen reduseres fra tre uker til ei uke i saker der UDI ser det som åpenbart at en asylsøker ikke fyller vilkårene for beskyttelse eller vern mot retur.

* Regjeringen foreslår også å gjøre visse endringer i reglene om rettshjelp i utlendingssaker, og vil fjerne retten til fritt rettsråd i avvisningssaker etter utlendingsloven, ifølge NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media