JOBBET ULOVLIG:  En nepalsk asyltolk har i flere år jobbet ulovlig for en rekke store aktører i asylbransjen i Norge. Nepaleren hadde fått avslag på asylsøknaden sin, var funksjonshemmet etter å ha fått polio som barn og hadde et stort behov for penger. Foto: Privat
JOBBET ULOVLIG: En nepalsk asyltolk har i flere år jobbet ulovlig for en rekke store aktører i asylbransjen i Norge. Nepaleren hadde fått avslag på asylsøknaden sin, var funksjonshemmet etter å ha fått polio som barn og hadde et stort behov for penger. Foto: PrivatVis mer

Asyltolken som lurte alle: Jobbet ulovlig i fire år

Nepalsk asyltolk jobbet ulovlig for både Hero og Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Tolken stakk av fra norske myndigheter - Dagbladet fikk tak i ham i Nepal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nepalsk asyltolk har i flere år jobbet ulovlig for en rekke store aktører i asylbransjen i Norge. Nepaleren hadde fått avslag på asylsøknaden sin, var funksjonshemmet etter å ha fått polio som barn og hadde et stort behov for penger.

Nå er nepaleren tiltalt for ulovlig arbeid i Norge for andre gang. Men har stukket av fra norske myndigheter.

Ble aldri kastet ut Nepalerens historie i Norge går tilbake til desember 2006, da han søkte asyl.

Han fikk da arbeidstillatelse i Norge og vanlig skattekort - men asylsøknaden ble så avslått. Nepaleren klagde, men fikk endelig avslag fra Utlendingsnemnda 22. juli 2009. Han fikk beskjed om at han skulle forlate landet innen de neste fire ukene. Det skjedde ikke. Han begjærte avslaget omgjort minst ti ganger - uten hell. Samtidig jobbet han ulovlig som tolk i Norge. I 2014 ble han av Asker og Bærum tingrett dømt til 45 dagers fengsel, hvorav 15 dager ubetinget, for drøyt fire års ulovlig arbeid. Etter å ha sonet fengselsstraffen fikk han likevel nye tolkeoppdrag for både Hero og to store tolkefirmaer.

Selv om han ikke reiste hjem til Nepal slik han hadde fått beskjed om, holdt han seg ikke i skjul:

SKJERPET RUTINENE: Daglig leder i Hero Tolk, Gierth Mejdell, sier selskapet ikke hadde gode nok rutiner for bakgrunnssjekk. Foto: Hero
SKJERPET RUTINENE: Daglig leder i Hero Tolk, Gierth Mejdell, sier selskapet ikke hadde gode nok rutiner for bakgrunnssjekk. Foto: Hero Vis mer

Ifølge 2014-dommen fra Asker og Bærum tingrett bodde han, i perioden etter det endelige avslaget, på flere forskjellige asylmottak i norge. Ifølge tingretten visste hele tiden norske myndigheter hvor han oppholdt seg.

Jobbet ulovlig i årevis I Asker og Bærum tingrett hevdet mannen at han betalte 50 prosent skatt - noe retten ikke trodde på. Ifølge tingretten fortsatte han også å ta tolkeoppdrag etter at han i mars 2012 var i politiavhør. I retten forklarte han at han trengte penger for å skaffe seg hjelpemidler på grunn av handikappet sitt - og til utgifter til studier. Retten slår fast at han hadde en vanskelig økonomisk situasjon.

Asker og Bærum tingrett slår fast at han jobbet ulovlig i over fire år - fra 20. august 2009 til oktober 2013. På lista over arbeidsgivere som benyttet mannens tjenester ulovlig var blant annet asylfirmaet Hero og Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Virksomheten var ikke spesielt lukrativ: På fem år skal han bare ha tjent drøyt 100 000 kroner. I tillegg mottok han i perioder penger fra NAV, og 1900 kroner han fikk i måneden fra UDI. Han sendte i perioden nesten 33 000 kroner ut av landet.

Forsvant Ifølge den nye tiltalen jobbet nepaleren i 2014 og 2015 ulovlig både for Hero, Salita tolke- og translatørtjeneste og Noricom Språktjenester AS. Han skal denne gangen ha tjent 36 303 kroner på virksomheten.

- Saken har ikke vært for retten ennå fordi tiltalte reiste til hjemlandet Nepal før saken kom for retten. Han var da han reiste ikke blitt stevnet til rettssaken, og saken kunne derfor ikke gjennomføres uten ham til stede, sier politiadvokat Emil Lorch-Falch i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

FORSVARER: Advokat Torbjørn Evjenth har ikke hatt kontakt med klienten etter at han forlot Norge. Foto: Brækhus Dege
FORSVARER: Advokat Torbjørn Evjenth har ikke hatt kontakt med klienten etter at han forlot Norge. Foto: Brækhus Dege Vis mer

- Saken er nå hos politiet, og kommer for retten om han kommer tilbake. Jeg kan ikke si noe om grunnen til at han reiste — men han reiste på eget initiativ. Et hovedformål med etterforskningen var å avskjære ham fra å urettmessig tjene penger og motta ytelser. Han levde tilsynelatende som om han hadde oppholdstillatelse i Norge, frem til politiet igangsatte etterforskningen, sier Lorch-Falch.

- Det var et tolkebyrå selv som ønsket å undersøke hans tillatelser i Norge. I forbindelse med etterforskningen sørget vi for å stanse arbeidsforholdene, og inndro utestående lønn. Vi har også avdekket at han mottok sosiale stønader. Det blir nå stoppet.

- Livet er vanskelig Dagbladet har fått tak i tolken på telefon. Han bekrefter at han nå oppholder seg i Nepal — og sier han skal kontakte sin advokat om hva han skal gjøre videre.

- Jeg ønsker å møte i retten i Norge. Livet mitt er veldig vanskelig her i Nepal, jeg har bodd i Norge i mange år og jeg ønsker å komme tilbake til Norge. Jeg har alltid ønsket å få opphold i Norge, jeg er handicappet og har bodd mange år — neste 10 år — i Norge. Jeg har studert der. Familien min er lutfattige.

- Hvorfor forlot du Norge?

- Fordi det var veldig vanskelig for meg, jeg var ulovlig i Norge, da jeg kom hit tenkte jeg meg om. Nå var det veldig vanskelig der. Hvis det er praktisk mulig vil jeg møte i rettssaken og fortelle min historie. Jeg hadde arbeidstillatelse, og fortsatte bare å jobbe etter det.

Overrasket Advokat Torbjørn Evjenth i advokatfirmaet Brækhus Dege har representert 27-åringen.

- Han ønsket å få lovlig opphold her, men fikk avslag etter avslag. Jeg vet ikke sikkert hvorfor han reiste, og har ikke hatt kontakt med ham siden midten av november. Men det var overraskende på meg at det ikke ble noe rettssak, sier  Evjenth til Dagbladet.

- Hvordan fikk han tolkeoppdragene?

- Mitt inntrykk er at han har blitt ringt opp fra de forskjellige intitusjonene.

Evjenth sier han ikke er kjent med hvor mye 27-åringen fikk fra NAV. NAV opplyser at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

Dagbladet har søkt Noricom - uten hell.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram