LIER: Natt til onsdag forrige uke brant boligenhetene ved Lier ventemottak ned til grunnen etter at en gruppe beboere tente på som en protest mot forholdene ved mottaket. Det private selskapet Link AS drifter ventemottak på anbudskontrakt fra staten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
LIER: Natt til onsdag forrige uke brant boligenhetene ved Lier ventemottak ned til grunnen etter at en gruppe beboere tente på som en protest mot forholdene ved mottaket. Det private selskapet Link AS drifter ventemottak på anbudskontrakt fra staten. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Asyltopp jobbet i UDI

Tjener i dag millioner på å drive norske asylmottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):I går skrev Dagbladet om private selskaper som tjener millioner av kroner på å drive norske asylmottak på oppdrag fra UDI.

Blant dem er Link AS som hadde et overskudd på 12,5 millioner kroner, og tok ut utbytte på 1,2 millioner kroner i fjor.

Styreleder og eier i selskapet, Morten Jørgensen, jobbet selv i UDI som nestleder i regionkontor sør i en seksårsperiode fra 1988-1994.

Til Dagbladet sier Jørgensen at hans tidligere arbeidsforhold ikke er relevant for hans rolle som driftsoperatør i dag.

15 år siden - Link AS har ikke hatt noen kontrakter i region sør før sommeren 2009, og det er 15 år etter at jeg sluttet i UDI. Jeg kjenner knapt noen av de som jobber i region sør, og svært få av de som jobber i UDI, sier Jørgensen til Dagbladet.

Hans tidligere arbeidsgiver oppgis også på Links nettsider, påpeker han. Jørgensen viser videre til at Bjarne Håkon Hanssen kun fikk ett års karantene da han skiftet bransje.

- Jeg var i UDI i fem år fram til 1993. I 1994 ledet jeg et av de store mottakene som ble etablert for å huse krigsflyktningene fra Bosnia. Der fikk jeg en del ideer rundt hvordan mottak kunne driftes enda bedre. Bakgrunnen fra mottak og UDI har gitt meg god kompetanse og forståelse for kravene som UDI stiller til drift av mottak. Så drev jeg med helt andre ting fram til desember 1998, da jeg ble spurt av en kamerat om jeg kunne bistå i å etablere et flyktningmottak. Link AS ble etablert på nyåret 1999, forteller han.

- Jeg var også leder i avholdsbevegelsen på 90-tallet hvor Knut Storberget var min nestleder. Det er vel mer interessant for dere at jeg er venn med Storberget. Da kan jo Dagbladet dyrke en enda større konspirasjonsteori, sier en irritert Jørgensen.

- Detaljerte prosedyrer Assisterende direktør i UDI, Frode Forfang, sier til Dagbladet at Jørgensens arbeidsforhold ved UDIs regionkontor Sør ikke påvirker Links mulighet til å vinne anbud.

JOBBET I UDI: Styreleder og eier i Link AS, Morten Jørgensen. Foto: Kristin Munkejord/Hallingdølen.
JOBBET I UDI: Styreleder og eier i Link AS, Morten Jørgensen. Foto: Kristin Munkejord/Hallingdølen. Vis mer

- Mottaksplasser anskaffes gjennom en åpen anbudskonkurranse i tråd med lov om offentlige anskaffelser. Det er laget detaljerte prosedyrer for hvordan prosessen gjennomføres. Et team bestående av minimum to personer går gjennom tilbudene. Avgjørelse treffes normalt av regiondirektør.

- Kjenner dere til flere tilfeller hvor ledelsen blant private driftsoperatører tidligere har hatt lederstillinger i UDI?

- Så vidt vi vet er det ikke andre ledere eller eiere som tidligere har hatt lederstillinger hos oss.

Forfang opplyser også om at Link deltok i fjor i tre anbudskonkurranser der de ikke nådde opp, og at det så langt i 2010 er det besluttet å legge ned to Link-drevne mottak.

UDI: Frode Forfang, assisterende direktør i UDI. Foto: Scanpix
UDI: Frode Forfang, assisterende direktør i UDI. Foto: Scanpix Vis mer