Asylverger får ikke lønnen sin

Det har kommet rekordmange enslige, mindreårige asylsøkere til landet hittil i år, men vergene som hjelper dem, får ikke lønn. Nå frykter Fylkesmannen i Oslo og Akershus for rettssikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brev fra Vergeforeningen Følgesvenn til Fylkesmannen kommer det fram at enkelte verger tar opp forbrukslån eller bruker kredittkort for å kunne gjøre jobben sin, skriver Dagsavisen.

- Det er helt uakseptabelt og viser liten respekt for den sårbare gruppen asylsøkere, sier leder av vergeforeningen, Hilde Krogh.

- Man skulle tro man sørget for å behandle vergene på en skikkelig måte. Jeg tror ingen andre i offentlig forvaltning ville ha funnet seg i å vente over fire måneder på lønn, sier hun.

Krogh sier treg lønnsutbetaling lenge har vært et tema, men at situasjonen nå er blitt ekstrem. Enkelte har først nylig fått utbetalt noe som helst for det de har gjort i 2015, en periode med rekordmange enslige, mindreårige asylsøkere.

Fylkesmannen har flere ganger bedt om økte ressurser fra Justisdepartementet, og nå lover departementet bot og bedring: «For å håndtere den kraftige økningen i antall enslige mindreårige asylsøkere styrker Regjeringen representantordningen (...) med 3 millioner kroner», skriver statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i en epost. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram