- At Bush-folk i Oslo mente vårt syn på konflikt var naiv, kan jeg egentlig leve godt med

Støre tar USA-kritikk med stor ro.

IKKE OVERRASKET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar Wikileaks-lekkasjene med stor ro. foto: Espen Røst / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar Wikileaks-lekkasjene med stor ro. foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ikke er overrasket over kritikken som kommer fra den amerikanske ambassaden.

I de lekkede dokumentene fra korrespondansen mellom USAs ambassade i Oslo og Washington kommer det blant annet fram at Norges rolle i Midtøsten er vurdert som uhjelpsom og naiv.

- At Bush-folk i Oslo mente vårt syn på konflikt var naiv, kan jeg egentlig leve godt med for vi hadde klart kritiske syn på deler av amerikansk militært engasjement som Irak og rakettskjold. Vi opplevde blant noen amerikanske diplomater i Oslo en holdning om at  «enten er dere mot oss eller med oss». I Oslo måtte de flere nyanser fra en regjering som sa fra, også der vi var uenige, sier Støre til Aftenposten.

Utenriksministeren sier til avisen at han har hørt om kritikken «på ryktebasis» i årene 2005-2008, men mener den stammer mer fra ambassaden i Oslo enn fra Washington. Når det gjelder kritikken som er formulert etter at Obama overtok, sier Støre at han er overrasket, fordi han ikke selv har hørt om noe slikt.

- Tvert imot. Senest i forrige uke hadde jeg samtaler med USAs nøkkelfolk på Midtøsten under mitt besøk til Washington. Dessuten samarbeider vi nært i regionen, sier han.

Aftenposten bringer tirsdag utdrag og journalistisk behandlede artikler basert på dokumenter avisen har fått tilgang til sammen med Svenska Dagbladet, fra varslernettstedet WikiLeaks. I dokumentene blir Støre omtalt i lite rosende vendinger, også når det kommer til rent personlige egenskaper.

«Han ser ikke ut til å forstå at denne hyperaktivismen kombinert med sprengskudd og uoverveid offentlig diplomati kan gi ham problemer med hans venner», er blant formuleringene som gjengis.

- Jeg mener forholdet mellom Norge og USA er basert på vennskap, allianse og lange tradisjoner. Et slikt forhold tåler også uenighetspunkter, sier Støre til Aftenposten.

(NTB)

BRUTALT ÆRLIG: Benson K. Whitney. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
BRUTALT ÆRLIG: Benson K. Whitney. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer